Crypto.com sleept SEC voor de rechter om de toekomst van crypto in de VS te beschermen

Crypto.com, een van de toonaangevende cryptocurrency-beurzen wereldwijd, heeft juridische stappen ondernomen tegen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Deze actie komt naar aanleiding van een Wells Notice dat het bedrijf van de toezichthouder ontving. Crypto.com volgt hiermee het voorbeeld van Consensys, die eerder dit jaar een soortgelijke preventieve stap zette tegen de SEC.

Het nieuws werd gedeeld door Fox Business-journaliste Eleanor Terrett op X (voorheen Twitter). Op de website van Crypto.com is meer te lezen over de rechtszaak, waarin het bedrijf stelt dat de SEC haar wettelijke bevoegdheid te buiten gaat door vrijwel alle crypto-activa als effecten te classificeren.

Wells Notice en de reactie van Crypto.com

Een Wells-bericht, meestal een voorbode van handhavingsmaatregelen, heeft Crypto.com ertoe gebracht de aanpak van de SEC openlijk aan te vechten. Volgens de beurs heeft de toezichthouder “haar jurisdictie eenzijdig uitgebreid buiten de wettelijke grenzen” en onterecht geoordeeld dat “bijna alle crypto-activa vallen onder de definitie van effecten, ongeacht de wijze waarop ze worden verhandeld.”

Wat houdt de rechtszaak in?

De rechtszaak stelt dat de SEC bijna alle transacties met crypto classificeert als effectentransacties, ongeacht de context of verkoopwijze. Dit is in schril contrast met de huidige benadering van Bitcoin (BTC) en Ether (ETH), die volgens de SEC geen effecten zijn. Crypto.com beweert dat deze inconsequente interpretatie willekeurig en onrechtvaardig is. Het bedrijf wijst erop dat deze acties in strijd zijn met de Administrative Procedure Act (APA), een wet die voorschrijft dat er een formele kennisgeving en commentaarperiode moet plaatsvinden bij het invoeren van nieuwe regelgeving.

Daarnaast uitte Crypto.com zorgen over de negatieve impact van het beleid van de SEC op de innovatie en groei binnen de cryptosector. Volgens het bedrijf is deze juridische stap noodzakelijk om de toekomst van de industrie in de Verenigde Staten te waarborgen.

De bredere gevolgen voor de cryptosector

De zorgen van Crypto.com zijn niet uniek. De industrie worstelt al langer met de regelgevende benadering van de SEC, die door velen als te handhavingsgericht en niet constructief wordt beschouwd. Tijdens een recente hoorzitting in het Amerikaanse Congres bekritiseerde Tom Emmer, meerderheidsleider in het Huis van Afgevaardigden, SEC-voorzitter Gary Gensler vanwege zijn aanpak van cryptoregelgeving.

Crypto.com sluit zich hiermee aan bij andere spelers in de sector die eveneens juridische stappen overwegen tegen de SEC, omdat de huidige aanpak schadelijk zou zijn voor de Amerikaanse cryptomarkt.

Extra juridische stappen

Naast de rechtszaak tegen de SEC heeft Crypto.com | Derivatives North America (CDNA), een dochteronderneming van Crypto.com, ook een petitie ingediend bij zowel de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) als de SEC. Deze petitie heeft als doel de regelgevende status van bepaalde afgeleide cryptoproducten te verduidelijken en te bepalen onder welke toezichthouder deze producten vallen.

Crypto.com benadrukt dat dit initiatief een voorbeeld is van hun toewijding aan naleving en beveiliging, en roept de toezichthouders op om meer duidelijkheid te scheppen voor de gehele sector.