Is Len Sassaman de man achter Bitcoin, ook bekend als Satoshi Nakamoto?

Een aankomende documentaire van HBO heeft de geruchtenmolen rond Len Sassaman nieuw leven ingeblazen, met speculaties dat hij wel eens de man achter het pseudoniem Satoshi Nakamoto zou kunnen zijn, de mysterieuze bedenker van Bitcoin (BTC). Deze speculaties hebben zelfs geleid tot een toename van weddenschappen op Polymarket, waar gebruikers inzetten op de vraag of Sassaman echt de geest achter Bitcoin is.

Wie is Len Sassaman?

In de jaren ’80 groeide Len Sassaman uit tot een groot talent binnen de wereld van cryptografie. Hij sloot zich al snel aan bij de beruchte cypherpunk-groep in San Francisco, waar hij zich ontpopte als een voorvechter van privacy en veilige communicatie. Zijn bijdragen, waaronder de ontwikkeling van de populaire Pretty Good Privacy-software en de evolutie naar GNU Privacy Guard, benadrukten zijn inzet voor veilige online communicatie. Hoewel hij in 2011 veel te vroeg overleed, blijft zijn invloed op de cryptografiewereld voortduren. Vandaar dat hij dan als één van de hoofdverdachten gezien wordt als het gaat om de man achter Satoshi Nakamoto.

Een eerbetoon op de Bitcoin-blockchain

Interessant genoeg wordt de nalatenschap van Len Sassaman geëerd op de Bitcoin-blockchain zelf, wat zijn connectie met het vroege Bitcoin-ecosysteem symboliseert. Hoewel er geen sluitend bewijs is, wijzen sommigen naar het samenvallen van Nakamoto’s verdwijning en Sassamans dood als indirect bewijs. Zijn uitgebreide publicaties en het taalgebruik in zijn werk doen ook velen vermoeden dat hij mogelijk betrokken was bij de ontwikkeling van Bitcoin.

Zal het mysterie eindelijk opgelost worden?

Ondanks deze aanwijzingen, blijft Sassamans weduwe, Meredith Patterson, stellig in haar ontkenning van deze beweringen, wat een extra laag complexiteit toevoegt aan het mysterie. Zijn academische achtergrond en betrokkenheid bij financiële cryptografie voeden de intrige rondom zijn mogelijke rol als Satoshi. Of de aanstaande HBO-documentaire dit mysterie zal oplossen, valt dan nog maar te bezien. Wat wel vaststaat, is dat Sassaman herinnerd wordt als een pionier in cryptografie, maar misschien ook als een van de sleutelfiguren achter de grootste digitale revolutie van onze tijd.