Arthur Hayes: Cryptomarkt kan instorten door renteverlaging vanuit Federal Reserve

Arthur Hayes, mede-oprichter van BitMEX, heeft opnieuw kritiek geuit op de aanstaande renteverlaging van de Amerikaanse Federal Reserve. Volgens Hayes kan deze verlaging niet alleen inflatie aanwakkeren, maar ook de Japanse yen versterken en risicovolle markten, zoals die van cryptocurrencies, doen kelderen.

Impact van de renteverlaging

Hayes liet tijdens een exclusief interview met CoinDesk op het Token2049-evenement weten dat hij de verwachte renteverlaging van de Fed een “slecht idee” vindt. Hij benadrukt dat, hoewel een lagere rente de liquiditeit in de markt zou verbeteren, dit ook kan leiden tot een stijging van de inflatie. Dit zou vooral problematisch zijn voor de VS, waar inflatie nog steeds een zorgpunt is.

De cryptomarkt zou volgens Hayes sterk kunnen lijden onder deze beslissing. Risicovolle activa, zoals Bitcoin (BTC) en andere crypto’s, die in Amerikaanse dollars worden verhandeld, zouden een neerwaartse spiraal kunnen inzetten. Bovendien zou de Japanse yen hierdoor aan waarde kunnen winnen, wat verdere complicaties op de financiële markten zou opleveren.

Vergelijking met een “suikerroes”

Vorige maand vergeleek Hayes de impact van een renteverlaging met een korte “suikerroes”. Hij benadrukte dat een tijdelijke verlichting van de rente op de korte termijn misschien enige stimulans geeft, maar dat dit snel zal verdwijnen, net zoals de korte energieboost van suikerhoudend voedsel. Hayes wees erop dat deze renteverlaging de kloof tussen de Amerikaanse dollar en de Japanse yen verder zou verkleinen.

Rente op weg naar nul, aldus Hayes

Hayes voorspelt dat de Federal Reserve haar huidige rentetarief van 5,25% tot 5,5% uiteindelijk naar nul zal brengen. Ondanks dat hij het een slecht idee vindt, is hij van mening dat de Fed uiteindelijk gedwongen zal zijn verdere renteverlagingen door te voeren om een mogelijke economische crisis af te wenden. “Ze zullen uiteindelijk naar nul gaan, ondanks de negatieve gevolgen,” aldus Hayes.

Toekomstige verwachtingen voor de markten

Terwijl analisten voorspellen dat de Bank of Japan (BoJ) mogelijk de rente zal verhogen om de valuta-markt te stabiliseren, blijft de vraag hoe de wereldwijde financiële markten zullen reageren op de beslissingen van de Fed. Hayes blijft sceptisch en waarschuwt voor de langdurige gevolgen van deze monetaire beleidsveranderingen, vooral voor de cryptomarkt.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!