Vandaag is een baanbrekende dag voor cryptocurrency-bezitters in het Verenigd Koninkrijk. Eerder op de dag werd er namelijk de Property (Digital Assets etc) Bill in het Britse parlement ingediend. Deze wet betekent dat digitale activa zoals cryptocurrency, non-fungible tokens (NFT’s) en zelfs koolstofkredieten voor het eerst als persoonlijk eigendom kunnen worden behandeld volgens de Britse wet.
Voorheen waren digitale activa niet duidelijk gedefinieerd in de eigendomswetgeving van het land. Als er iets gebeurde met je crypto-bezit, zoals diefstal, had je weinig wettelijke bescherming. Dat verandert echter met dit wetsvoorstel.
VK neemt het voortouw
De nieuwe wet zal naar verluidt eigenaren wettelijke rechten geven en hen beschermen tegen fraude en oplichting. Het helpt rechtbanken ook bij het behandelen van zaken met betrekking tot digitale activa, of het nu gaat om zakelijke geschillen, echtscheidingen of een ander juridisch scenario.
Het VK wil voorop blijven lopen in de wereldwijde cryptorace. De juridische sector van het land brengt al ongeveer £34 miljard per jaar binnen en de regering verwacht dat deze nieuwe wet nog meer investeringen en bedrijven zal aantrekken.
Minister van Justitie Heidi Alexander dat het belangrijk is dat de wet gelijke tred houdt met technologische vooruitgang. De Engelse wet regelt een enorm bedrag van £250 miljard aan wereldwijde fusies en overnames en behandelt 40% van de zakelijke arbitrages wereldwijd.
MiCA nadert lancering in de EU
Terwijl het VK vooruitgaat, verscherpt de Europese Unie ook haar regelgeving. De Markets in Crypto-Assets (MiCA)-regelgeving treedt op 30 december volledig in werking in de hele EU.
Het werd voor het eerst gepubliceerd op 9 juni 2023 en trad officieel in werking op 29 juni 2023. Er gebeurt nu veel met deze regelgeving en het zal de manier waarop crypto in de EU opereert veranderen. Dit omvat regelgeving voor aanbieders van crypto-activadiensten (CASP’s), die een vergunning nodig hebben om binnen de EU te opereren. CASP’s krijgen echter een overgangsperiode van 18 maanden, die eindigt op 30 juni 2026, om een vergunning te verkrijgen onder MiCA.
MiCA introduceert strikte regels om marktmanipulatie en misbruik te voorkomen. MiCA identificeert drie hoofdtypen crypto-activa: op activa gebaseerde tokens, e-geldtokens en andere crypto-activa. Dit terwijl de AML/CFT-verordening (Anti-Money Laundering/Counter-Terrorist Financing) tevens nieuwe regels introduceert over klantverificatie en identificatie van uiteindelijk belanghebbenden.
De verordening wijzigt ook Verordening 2015/847/EU, waarmee de “Travel Rule” wordt gehandhaafd, die crypto-activaoverdrachten volgt. Daarnaast heft de 6e AML-richtlijn eerdere AMLD 4 en 5 op.
Een andere belangrijke wijziging is de wijziging van Richtlijn (EU) 2019/1153, die nationale autoriteiten directe toegang geeft tot het Bank Account Registers Interconnection System (BARIS) om ernstige misdaden te bestrijden.