Rusland heeft in 2023 bijna 54.000 Bitcoin gemined

In Rusland werd vorig jaar ongeveer 54.000 Bitcoin (BTC), ter waarde van ongeveer $3 miljard, gemined. Dit werd gemeld door Sergey Bezdelov, directeur van de Industrial Mining Association, tijdens het Eastern Economic Forum 2024. Deze informatie werd voor het eerst gerapporteerd door het Russische nieuwsmedium Izvestia.

Bezdelov suggereerde dat deze hoeveelheid Bitcoin mogelijk zo’n 50 miljard roebel aan belastinginkomsten voor de Russische regering kan opleveren. Hij verwacht dat de recente legalisering van crypto-mining in Rusland meer investeerders zal aantrekken en de belastinginkomsten verder zal verhogen.

Op 8 augustus ondertekende de Russische president Vladimir Poetin een wet die crypto-mining in Rusland legaliseert. Dit betekent dat crypto-mining nu wordt erkend als een legitieme economische activiteit. Bedrijven kunnen deelnemen aan crypto-mining, mits ze zich correct registreren of zich aan specifieke energieverbruikslimieten houden.

Het nieuwe juridische kader wordt ook verwacht investeringen in infrastructuur te stimuleren en een bijdrage te leveren aan de algemene economische groei van het land.

De legalisering van crypto-mining zou wel eens de eerste stap kunnen zijn naar een bredere uitbreiding van crypto-transacties in Rusland, dat al geruime tijd onderworpen is aan internationale economische sancties. Recentelijke berichten wijzen erop dat Russische autoriteiten alternatieve betaalsystemen, zoals crypto-betalingen, overwegen om de gevolgen van deze sancties te omzeilen.

Een lokaal nieuwsmedium meldde vorige maand dat Rusland plannen heeft om ten minste twee crypto-exchanges op te richten in Moskou en Sint-Petersburg. Deze beurzen zullen fungeren als centra voor internationale handel en zijn onderdeel van een bredere strategie om de economische samenwerking met BRICS-landen te versterken.

Bloomberg meldde dat Rusland deze maand begonnen is met tests voor crypto-exchanges, wat een onderdeel is van de strategie om de impact van internationale sancties te verminderen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!