Twee mining pools zijn verantwoordelijk voor 57% van Bitcoin’s hashrate

Al jaren maakt de cryptogemeenschap zich zorgen over de toenemende centralisatie van Bitcoin (BTC), waarvan sommigen vrezen dat het kernprincipe van decentralisatie in gevaar komt. Is dit echter terecht? Volgens recente gegevens vanuit BTC.com wel, aangezien te zien is dat twee grote mining pools, Foundry USA en AntPool, nu ongeveer 57% van de totale hashrate op het Bitcoin-netwerk controleren, wat alarmerend is over de toekomst van de koningsmunt.

Mining pools zijn groepen waarin miners hun rekenkracht combineren om de kans op het succesvol minen van een blok te vergroten. Beloningen van mining worden gedeeld onder deelnemers op basis van hun bijgedragen kracht, na aftrek van onderhoudskosten. Mining pools zijn populair geworden omdat ze een consistenter inkomen bieden in vergelijking met de onzekere beloningen van solo mining.

Moeten we ons zorgen maken?

De toenemende dominantie van Foundry en AntPool in de markt van mining pools zorgt echter voor zorgen over centralisatie binnen het Bitcoin-netwerk. Volgens BTC.com bedraagt ​​de totale hashrate van het Bitcoin-netwerk ongeveer 651 exahashes per seconde (EH/s), waarbij Foundry 215,79 EH/s bijdraagt ​​en AntPool 153,55 EH/s. Samen controleren deze twee pools meer dan de helft van de hashrate van het netwerk.

Deze concentratie van macht in slechts twee pools roept zorgen op over de risico’s voor het gedecentraliseerde karakter van Bitcoin. Deskundigen waarschuwen dat een dergelijke centralisatie ernstige bedreigingen voor de veiligheid van het Bitcoin-netwerk kan vormen. Als één pool meer dan 50% van de hashrate van het netwerk zou controleren, zou deze een 51%-aanval kunnen lanceren, waardoor transacties kunnen worden teruggedraaid en munten mogelijk dubbel kunnen worden uitgegeven, wat het vertrouwen in Bitcoin zou ondermijnen.

Hoewel momenteel geen enkele pool meer dan 50% van de hashrate in handen heeft, heeft het feit dat twee pools samen zo’n groot deel controleren al tot enkele problemen geleid. Bitcoin-ontwikkelaar Luke Dashjr heeft eerder de gevaren van grote mining pools benadrukt. Hij betoogt dat centralisatie het risico met zich meebrengt dat Bitcoin verandert in een systeem dat wordt aangestuurd door een paar entiteiten, in tegenstelling tot het gedecentraliseerde ontwerp.

Meer zorgen dan alleen centralisatie

Sommige mining pools, onder druk van de regelgeving, hebben tevens transacties al gecensureerd. Zo censureerde F2Pool, een andere grote mining pool, in 2023 transacties op de lijst van het Office of Foreign Assets Control (OFAC) om te voldoen aan sancties. Hoewel F2Pool deze actie later terugdraaide na kritiek, liet het zien hoe mining pools mogelijk het Bitcoin-netwerk kunnen beïnvloeden door te kiezen welke transacties ze verwerken.

Er zijn echter ook geopolitieke zorgen. Foundry USA, eigendom van Digital Currency Group, sluit zich aan bij de Amerikaanse belangen, terwijl AntPool, gerund door het Chinese Bitmain Technologies, Chinese invloed vertegenwoordigt. Deze verdeling zou kunnen leiden tot verdere complicaties in het wereldwijde Bitcoin-mininglandschap. Hoewel de concurrentie tussen Foundry en AntPool zou kunnen helpen om een ​​zekere balans te behouden, zou hun groeiende invloed het centralisatieprobleem kunnen verergeren, wat zou kunnen leiden tot meer censuur of zelfs pogingen om het netwerk te controleren.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!