Bitcoin transactiekosten stijgen met meer dan 900% in 24 uur

De gemiddelde transactiekosten van Bitcoin (BTC) stegen op 22 augustus met 937,7% — van $0,74 naar $7,679 per transactie, voornamelijk gedreven door een toegenomen vraag naar netwerkgebruik.

Sinds juli zijn de gemiddelde transactiekosten voor Bitcoin relatief stabiel gebleven, comfortabel onder de $2-grens. Op 18 augustus bereikten de kosten historisch lage waarden van $0,558. Hoewel lage kosten het voor het algemene publiek aantrekkelijker maken om Bitcoin over te dragen, kan dit de inkomsten van miners schaden.

Het Bitcoin-netwerk brengt kosten in rekening bij elke BTC-overdracht om miners te betalen voor het verifiëren van transacties. De vraag naar netwerkcapaciteit heeft echter direct invloed op de kosten die nodig zijn om BTC te verzenden of te ontvangen via het Bitcoin-blockchainnetwerk.

Volgens gegevens van Blockchain.com en YCharts stegen de Bitcoin-transactiekosten op 22 augustus met 937,7% tot $7,679, wat extra druk legde op investeerders. Veel leden van de crypto-gemeenschap moesten tijdens dit proces buitensporige kosten betalen.

Een voorbeeld hiervan werd gerapporteerd door de pseudonieme Bitcoin-ontwikkelaar Mononaut, die deelde dat een gebruiker 0,5 BTC aan kosten moest betalen om 0,55 BTC te consolideren tijdens een periode van hoge vraag.

Op 23 augustus suggereren mempool-gegevens echter dat de gemiddelde Bitcoin-transactiekosten zijn gedaald tot $0,34. Een recent rapport van data-analysebedrijf CryptoQuant suggereert dat de vraag naar Bitcoin is gedaald van een 30-daagse groei van 496.000 BTC in april naar een huidige negatieve groei van 25.000 BTC.

De vertraging in de vraag lijkt te worden veroorzaakt door een daling in aankopen door spot-BTC-exchange-traded funds (ETF’s) in de Verenigde Staten — van 12.000 BTC in maart naar gemiddeld 1.300 BTC tussen 11 en 17 augustus.

Beleggingsfirma VanEck daarentegen gelooft dat Bitcoin-miners tegen 2027 ongeveer $13,9 miljard aan extra jaarlijkse inkomsten zouden kunnen genereren als ze gedeeltelijk overstappen op het leveren van energie aan de sector van kunstmatige intelligentie en high-performance computing (HPC).

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!