Bitcoin-miners behalen laagste dagelijkse omzet in 2024

De inkomsten van Bitcoin-miners, die voornamelijk afkomstig zijn van blokbeloningen en transactiekosten, zijn in twee weken tijd gestaag gedaald en bereikten op 11 augustus een nieuw jaarlijks dieptepunt. Op 11 augustus zakten de dagelijkse inkomsten van de Bitcoin-miningsector namelijk naar $2,54 miljoen, een niveau dat voor het laatst werd bereikt in oktober 2023.

De Bitcoin-miningsector had al lange tijd een aanzienlijke daling van de inkomsten verwacht na de Bitcoin-halvering op 20 april, waarbij de beloning voor het minen werd gehalveerd van 6,25 BTC naar 3,125 BTC.

Zoals verwacht, zakten de dagelijkse inkomsten uit Bitcoin-mining in mei voor het eerst onder de $3 miljoen. Ter vergelijking: in de eerste vier maanden van 2024 verdienden miners gemiddeld $6 miljoen per dag.

Ondanks de dalende inkomsten, zorgden stijgende BTC-prijzen en de populariteit van andere protocollen binnen het Bitcoin-ecosysteem ervoor dat mijnbedrijven hun operaties konden voortzetten. Grote Bitcoin-miningbedrijven, zoals Bitfarms, hadden bovendien hun mijnapparatuur vooraf geüpgraded om in deze onzekere tijden winstgevend te blijven.

Na de scherpe daling in mei zagen de dagelijkse inkomsten van Bitcoin-miners een tijdelijke opleving, maar daarna volgde een daling over twee weken naar een nieuw jaarlijks dieptepunt. De dalende inkomsten worden voornamelijk veroorzaakt door de aanhoudende bearmarkt, een lagere Bitcoin-prijs, toenemende netwerkmoeilijkheden en daaropvolgende liquidaties.

Ondanks de dalende dagelijkse inkomsten, steeg de aandelenkoers van de Canadese Bitcoin-miner Bitfarms met bijna 22% na de bekendmaking van beter dan verwachte winstcijfers over het tweede kwartaal. Op 8 augustus lichtte Bitfarms CEO Ben Gagnon de strategie van het bedrijf toe om maand na maand winstgevend te blijven. Hij verklaarde:

“We blijven ons operationele profiel aanzienlijk aanpassen door voortdurende upgrades van onze apparatuur en geografische uitbreiding.”

De totale omzet van Bitfarms bedroeg $42 miljoen, wat 16% lager was dan in het eerste kwartaal en onder de verwachtingen van analisten lag. Het bedrijf gaf aan dat deze daling te wijten was aan de vermindering van blokbeloningen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!