Amerikaanse rechters keuren schikking van $12,7 miljard in FTX-zaak goed

De voormalige crypto-exchange FTX en zijn handelsfirma Alameda Research zullen $12,7 miljard terugbetalen aan hun schuldeisers als onderdeel van een schikking met de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission, zoals bepaald door een Amerikaanse rechter op 7 augustus.

De rechtbank heeft in deze schikking FTX en Alameda verboden om nog langer crypto-handeldiensten aan te bieden of als tussenpersonen in de markt te functioneren. Er zijn echter geen civiele boetes opgelegd, wat betekent dat het volledige bedrag naar de getroffen schuldeisers zal gaan.

Deze schikking, waar zowel FTX als de CFTC eerder al mee akkoord waren gegaan, is bedoeld om verdere juridische procedures en de bijbehorende kosten en vertragingen te vermijden, volgens een rechtbankdocument dat op 12 juli werd ingediend.

De oorspronkelijke klacht van de CFTC, ingediend eind 2022, beschuldigde FTX, oprichter Sam Bankman-Fried, en Alameda van frauduleuze handelingen die leidden tot $8 miljard aan verliezen voor klanten. De klacht stelde dat Bankman-Fried FTX-medewerkers had geïnstrueerd om een plan te bedenken waarmee Alameda Research FTX als kredietlijn kon gebruiken.

In eerste instantie eiste de CFTC $52,2 miljard aan boetes, maar de organisatie stemde ermee in om dit bedrag te laten vallen, mits FTX zich houdt aan het reorganisatieplan.

FTX ging in november 2022 failliet onder beschuldigingen van verduistering en misbruik van miljarden dollars aan klantengelden, waarbij de eigenaars en het aanverwante hedgefonds Alameda Research betrokken waren. Sam Bankman-Fried, de oprichter van de exchange, werd veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf en moet $11 miljard terugbetalen.

In mei kwam naar voren dat FTX meer geld had weten te vergaren dan nodig was om de verliezen te dekken die waren ontstaan door het faillissement, wat volgens FTX-CEO John Ray een “ongelooflijk resultaat” was. Dit gaf aan dat de beurs klaar is om meer dan 2 miljoen klanten volledig te vergoeden.