Oud-FTX CEO Sam Bankman-Fried ontvangt 25 jaar gevangenisstraf

Er is zojuist naar buiten gekomen dat voormalig FTX-CEO Sam Bankman-Fried “SBF” 25 jaar gevangenisstraf heeft gekregen na een hoorzitting in de federale rechtbank.

Eerder vandaag veroordeelde de rechter Bankman-Fried tot 240 maanden en 60 maanden voor een totaal van 25 jaar wegens zijn veroordeling op grond van zeven misdrijven. De rechter oordeelde ook dat SBF zich tevens schuldig had gemaakt aan geknoei met getuigen op basis van de gebeurtenissen die hem ertoe brachten zijn borgtocht in augustus 2023 in te trekken, en meineed op basis van zijn getuigenis tijdens het proces over FTX-gebruikersgelden. De rechter reageerde als volgt:

“De straf moet passen bij de ernst van het misdrijf. En dit was een serieuze misdaad […] Wanneer hij niet loog, was [Bankman-Fried] ontwijkend, haarklovend, in een poging de aanklagers ertoe te brengen de vragen voor hem opnieuw te formuleren. Ik doe dit werk al bijna 30 jaar. Ik heb nog nooit zo’n optreden gezien.”

SBF was de eerste persoon die banden had met FTX en Alameda Research en die een gevangenisstraf kreeg opgelegd na de ineenstorting van de beurs in november 2022. De rechter erkende de “sociale onhandigheid” van Bankman-Fried, maar gaf aan dat hij “niets van plan was toe te geven”.

Uit een dossier van 28 maart voor het zuidelijke district van New York bleek dat de rechter de reeds uitgezette tijd van SBF zou aftrekken van zijn straf, wat neerkomt op 291 maanden gevangenisstraf. Rechter Kaplan stelde ook een vonnis van 11 miljard dollar voor, naast de gevangenisstraf van SBF. Hij zei dat FTX-beleggers 1,7 miljard dollar verloren, kredietverstrekkers 1,3 miljard dollar en klanten 8 miljard dollar.

Volgens Inner City Press-verslaggever Matthew Lee zat de rechtszaal in New York vol met leden van het publiek en functionarissen voordat de Amerikaanse Marshals Bankman-Fried naar buiten brachten. De voormalige CEO van FTX droeg naar verluidt lichtbruine kleding – het uniform van het Metropolitan Detention Center in Brooklyn, waar hij verbleef sinds de rechter zijn borgtocht had ingetrokken.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!