ARK Invest: Bitcoin ‘oversold’ na verkoop door Duitse overheid

Volgens een rapport van vermogensbeheerder ARK Invest, uitgebracht op 18 juli, werd Bitcoin (BTC) in juni ‘oversold’ nadat de Duitse overheid een miljardenverkoop van 50.000 BTC initieerde, in beslag genomen tijdens een politieactie in 2020 tegen Movie2k, een streamingplatform voor illegale content.

De verkoop zorgde ervoor dat de Bitcoin-prijzen daalden van hoogtepunten van meer dan $70.000 in begin juni naar een dieptepunt van minder dan $55.000 tijdens een korte dip in juli.

“Op basis van gerealiseerde winsten/verliezen van kortetermijnhouders en uitstroom van miners, lijkt Bitcoin oververkocht,” aldus het rapport, dat zich richt op de periode tot en met 30 juni maar ook recentere gegevens bevat. “De huidige niveaus van uitstroom van miners suggereren dat miners capituleren, een voorbode van een bullish ommekeer.”

De aanhoudende belangstelling van beleggers voor BTC-beursgenoteerde fondsen (ETF’s) is een ander bullish signaal, volgens ARK. Het rapport merkte op dat de scherpe verkoop van BTC geen massale uitstroom uit spot BTC ETF’s heeft veroorzaakt. Per 30 juni overschreed de daling van de spotprijs van BTC de 30-daagse procentuele verandering in BTC ETF-stromen met 17,3%.

Juli heeft miljarden dollars aan netto instroom in BTC ETF’s gezien, met ongeveer $1,35 miljard die in de fondsen stroomde in de week eindigend op 15 juli, volgens CoinShares. BlackRock’s iShares Bitcoin Trust (IBIT) zag $107 miljoen aan instroom op 18 juli na negen opeenvolgende dagen van instroom, volgens Thomas Fahrer, mede-oprichter van het crypto data platform Apollo.

Bron: Ark Investment Management

Een risico voor de voortgezette sterke prestatie van BTC is de wereldwijde economische gegevens. Bedrijfswinsten dalen gestaag terwijl de prijsmacht afneemt, een teken van economische zwakte, volgens ARK.

Bitcoin-prijzen kunnen ook te maken krijgen met tegenwind van de failliete cryptobeurs Mt. Gox’s terugbetaling van ongeveer $9 miljard in BTC aan schuldeisers. Echter, in tegenstelling tot de plotselinge verkoop door Duitsland, kunnen schuldeisers ervoor kiezen om BTC vast te houden, waardoor de mogelijke impact op de bredere markt wordt verzacht, zeiden industrie-analisten.