SEC staakt onderzoek naar Layer-2 Stacks ontwikkelaar Hiro

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft een drie jaar durend onderzoek naar Hiro Systems, een ontwikkelaar van blockchainsoftware die voorheen bekend stond als Blockstack, beëindigd. Tussen 2017 en 2019 haalde Hiro Systems $70 miljoen op via tokenverkopen, zoals blijkt uit een indiening op vrijdag.

Deze beëindiging van het onderzoek betekent een nieuwe overwinning voor de crypto-industrie in haar langdurige strijd met de toezichthouder. Eerder deze week werd bekend gemaakt dat de SEC ook een onderzoek naar stablecoin-uitgever Paxos had afgesloten.

“Op basis van de huidige informatie zijn we niet van plan om een handhavingsactie door de Commissie aan te bevelen tegen Hiro Systems PBC, voorheen bekend als Blockstack PBC,” aldus de afdeling handhaving van de SEC in een brief aan Hiro, die was bijgevoegd bij de indiening op vrijdag.

In de brief werd benadrukt dat deze kennisgeving “op geen enkele manier mag worden opgevat als een vrijspraak of dat er geen actie zal voortvloeien uit het onderzoek van het personeel.”

Hiro ontwikkelt tools voor ontwikkelaars om apps te bouwen op Stacks, een layer-2 blockchain die Bitcoin aanvult. Stacks is het idee van Muneeb Ali, een veteraan in de crypto-industrie, die nu CEO is van Trust Machines en bestuurslid bij Hiro.

Het bedrijf, toen nog Blockstack, lanceerde in 2018 de eerste versie van de Stacks-keten met de bijbehorende token (STX). In het begin beschouwde het bedrijf de tokens die het verkocht als effecten.

Een deel van de tokenverkopen werd uitgevoerd onder Regulation A+ van de SEC, waardoor emittenten beperkte hoeveelheden effecten aan het publiek kunnen verkopen zonder registratie. Andere tokens werden verkocht onder vrijstellingen voor effecten die alleen aan geaccrediteerde (Reg D) of internationale (Reg S) investeerders werden verkocht.

In januari 2021 werd een nieuwe versie van Stacks gelanceerd met een nieuw consensusmechanisme (proof of transfer). Volgens Hiro was het netwerk toen volledig gedecentraliseerd. In een SEC-indiening die maand verklaarde het bedrijf dat het niet langer “essentiële managementdiensten aan de Stacks Blockchain” leverde en dat het daarom niet langer nodig was om Stacks-tokens als effecten te behandelen.

Blijkbaar was de SEC sceptisch over die interpretatie. In september 2021 maakte Hiro bekend dat het reageerde op een onderzoek van de afdeling handhaving. De indiening van vrijdag markeert het einde van dat onderzoek en verwijdert daarmee een dreiging die boven het bedrijf hing.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!