SEC herziet standpunt over door Paxos uitgegeven BUSD

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft een onderzoek afgesloten naar het blockchainbedrijf Paxos, gevestigd in New York, met betrekking tot hun stablecoin Binance USD (BUSD).

In februari 2023 ontving Paxos een Wells Notice, waarin het bedrijf werd geïnformeerd over een onderzoek en een mogelijke rechtszaak. De SEC beschuldigde Paxos ervan ongeregistreerde effecten aan te bieden via BUSD, wat ertoe leidde dat de autoriteiten in New York Paxos opdroegen te stoppen met het uitgeven van de stablecoin. Nu, meer dan een jaar later, heeft de SEC het onderzoek afgesloten en de zaak gesloten.

“We hebben het onderzoek naar Paxos Trust Company, LLC afgesloten. Op basis van de huidige informatie zijn we niet van plan om een handhavingsactie tegen Paxos aan te bevelen,” aldus een brief ondertekend door Jorge Tenreiro, de waarnemend leider van de Crypto Assets and Cyber unit van de SEC.

Het onderzoek naar Paxos was onderdeel van de zogenaamde “Operation Choke Point 2.0”, een uitgebreide handhavingsactie van de SEC tegen diverse cryptodienstverleners.

Tijdens deze periode nam de SEC ook maatregelen tegen Binance en Coinbase vanwege vermeende overtredingen van de effectenwetgeving. Hierdoor moest Paxos de uitgifte van de BUSD-token stopzetten en de stablecoin in een status van alleen inwisselen plaatsen, ten minste tot februari dit jaar.

De Binance-gelieerde stablecoin, die ooit een marktkapitalisatie van 23 miljard dollar bereikte, heeft nu nog maar een voorraad van 70 miljoen dollar. Na het beëindigen van het onderzoek door de SEC, rijst de vraag of de toezichthouder verantwoordelijk moet worden gehouden voor zijn agressieve aanpak.

Desalniettemin maakt deze ontwikkeling duidelijk dat stablecoins geen effecten zijn en versterkt mogelijk het argument voor een reguleringskader voor crypto in de Verenigde Staten.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!