Centrale Bank van Italië uit kritiek over Bitcoin P2P-platformen

Terwijl grote instellingen wereldwijd steeds meer de waarde van Bitcoin (BTC) erkennen en het veroorzaakt in hun financiële strategieën, blijft de betekenis van deze cryptocurrency verdeeld. De centrale bank van Italië heeft recentelijk een kritische houding aangenomen ten opzichte van één specifiek aspect van Bitcoin, namelijk de peer-to-peer (P2P) diensten.

Harde kritiek van de Italiaanse centrale bank

In haar “Economic and Financial Occasional Paper” uit november 2024 bestempelt de centrale bank van Italië Bitcoin P2P-services als “crime-as-a-service”. Dit komt door de tropische rol die deze platforms spelen in het witwassen van geld in regio’s met ingewikkelde regelgeving. Het rapport legt de nadruk op hoe deze sectoren regelgevingshiaten uitbuiten om illegale activiteiten mogelijk te maken.

De bank richt zich op ongereguleerde P2P-platforms en informele netwerken die traditionele KYC (Know-Your-Customer) en AML (Anti-Money Laundering) protocollen omzeilen, waardoor criminelen de mogelijkheid krijgen om illegale fondsen te verbergen door gebruik te maken van de anonimiteit van blockchaintransacties.

Uitdagingen en regelgevende gaten

De Bank van Italië wijst er ook op dat gedecentraliseerde financiële systemen (DeFi) extra uitdagende vormen voor regelgevers. Hoewel gecentraliseerde platforms (CeFi) conventionele regulering kunnen ondergaan als traditionele financiële instellingen, is er in DeFi een afwezigheid van tussenpersonen. Dit maakt toezicht en regulering veel ingewikkelder.

De anonimiteit van blockchaintransacties stelt gebruikers in staat om hun identiteit te verbergen, welke discussies openen over de balans tussen transparantie en privacy. Oplossingen zoals Zero-Knowledge Proofs (ZKP) worden genoemd als een manier om illegaal gedrag te beperkt terwijl de privacy van gebruikers behouden blijft. Volgens de Bank van Italië zijn deze technologieën echter nog niet voldoende om de fundamentele controle op verdachte activiteiten te garanderen.

Deze kritische houding van de bank weerspiegeld een bredere discussie over hoe cryptocurrency en de technologieën erachter kunnen worden geïntegreerd in het financiële systeem, zonder de risico’s van misbruik te vergroten. De overweging voor sterkere regelgeving, zonder innovatie in de weg te staan, blijft een grote uitdaging voor regelgevers.