De Bank van Rusland is van plan om de komende zes maanden alle internationale crypto-transacties nauwlettend te volgen. Hiervoor zullen 19 grote banken gedetailleerde rapporten aanleveren over de manier waarop transacties plaatsvinden, wie erbij betrokken zijn en welke betalingssystemen worden gebruikt.
Volgens experts is dit bedoeld om illegale overboekingen te beperken en de controle over kapitaalstromen te versterken. Rusland voert tegelijkertijd zijn onderzoek op naar internationale cryptobetalingen en probeert de afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar terug te dringen.
De Bank van Rusland (CBR) wil de komende zes maanden de internationale crypto-transacties van Russische burgers monitoren. Volgens een lokaal rapport zullen 19 banken, waaronder grote spelers zoals Citibank, MTS Bank en Raiffeisenbank, rapporteren over crypto-aankopen en -verkopen aan de centrale bank.
Op de website van de CBR staan aankomende financiële marktonderzoeken voor de komende zes maanden, waarin specifieke informatie wordt verzameld over transacties. Dit betreft gegevens over de verzender en ontvanger, de gebruikte methode, het betalingsplatform en het omgezette bedrag. Banken zullen deze transacties identificeren met speciale codes. Kristina Mkrtchyan van de Moscow Digital School (MDS) verklaarde dat Rusland hiermee inzicht wil krijgen in illegale transacties en kapitaalstromen wil reguleren. Analisten zetten echter vraagtekens bij de nauwkeurigheid van deze gegevens, aangezien veel crypto-transacties via peer-to-peer-netwerken plaatsvinden.
In juli gaf Moskou goedkeuring voor het gebruik van crypto-valuta in internationale betalingen. Dit markeerde een ommekeer in het eerdere sceptische beleid ten aanzien van crypto, veroorzaakt door de toenemende spanningen met de Verenigde Staten. Sindsdien onderzoekt de Russische regering manieren om via digitale transacties sancties van het Westen te omzeilen, met gereguleerde proeven via crypto-exchanges. Ook werd er een wetsvoorstel goedgekeurd om vanaf november crypto-mining te legaliseren. Het vierde kwartaal van 2024 is daarom een belangrijk moment voor Rusland, omdat de Amerikaanse verkiezingen dan ook plaatsvinden.
Rusland versnelt de ontwikkeling van een digitale valuta Er zijn meerdere rapporten waaruit blijkt dat Poetin de afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar wil verminderen. Dit plan gaat echter gepaard met intensief toezicht op digitale transacties van burgers. Ondertussen staat Rusland volgens Chainalysis bovenaan de lijst van landen wat betreft crypto-transactievolume en adoptie. Er zijn ook aanwijzingen dat Rusland werkt aan de lancering van nieuwe digitale valuta’s, waaronder stablecoins gebaseerd op de Chinese yuan en valuta van de BRICS-landen. Bovendien worden er twee nieuwe crypto-exchanges ontwikkeld in Sint-Petersburg en Moskou.
Sinds 2020 werkt de centrale bank aan de ontwikkeling van de digitale roebel (CBDC). In 2022 introduceerde de bank een prototype, en een jaar later werd deze officieel gelanceerd. Volgens de Atlantic Council wil Rusland tegen 2027 de digitale roebel wijdverspreid laten gebruiken. De overheid streeft ernaar dat de digitale roebel vanaf 2025 breed wordt geaccepteerd.
In een recente verklaring benadrukte de Bank van Rusland dat de invoering van de digitale roebel geen invloed zal hebben op de inflatie. Volgens de centrale bank zal de digitale roebel de structuur van geld veranderen door de verschuiving van contant naar digitaal geld, maar de totale geldhoeveelheid blijft gelijk. Het land kampt met inflatie, mede veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne, die door militaire uitgaven extra druk op de economie legt. Vorige maand verhoogde de centrale bank de rente van 18% naar 19%.