Hoeveel bitcoins zijn er?

Bitcoins zijn inmiddels al een aantal jaar in omloop. De ene periode zie je ze overal voorbij komen, terwijl er ook periodes zijn waarin je er wat minder over hoort. Toch zijn er dagelijks veel mensen constant mee bezig. Dat is logisch aangezien de crypto industrie steeds verder blijft groeien en uitbreiden. “Hoeveel bitcoins zijn er?” is een vraag die vaak wordt gesteld. Tegenwoordig zijn er ongeveer 17 miljoen bitcoins gemined, maar hoe is dit verdeeld? Hoeveel verschillende soorten bitcoin kunnen er in totaal zijn? Dit zijn enkele van de vragen die wij voor jou gaan behandelen!

Het maximale aantal bitcoin

Bitcoin, ofwel BTC, is ontworpen als een schaars goed. Daarom is het logisch dat er niet oneindig veel bitcoin op de markt beschikbaar zijn. Satoshi Nakamoto heeft het maximale aantal bitcoins vastgesteld op 21 miljoen. Dankzij dit limiet is het mogelijk geweest om deze digitale valuta zeldzamer te maken dan oorspronkelijk werd gedacht. Er is echter veel speculatie geweest over dit vastgestelde aantal. Veel analisten geloven dat dit te maken heeft met wiskundige modellen die ervoor zorgen dat het netwerk functioneel en veilig blijft. Naast functionaliteit en veiligheid helpt dit ook inflatie te voorkomen, een probleem dat bij traditionele valuta voor kan komen.

Hoeveel bitcoin zijn er momenteel in de omloop?

Het exacte aantal bitcoin dat momenteel in omloop is, is niet precies vast te stellen. Er kan echter een schatting worden gemaakt die rond de 17 miljoen ligt. Naar verwachting zullen we tegen 2140 het maximum van 21 miljoen bereiken, maar dat zal nog moeten blijken. De hoeveelheid bitcoin groeit elke dag, maar in een steeds lager tempo. Dit komt door een proces dat ‘halving’ wordt genoemd. Bij een halving worden de beloningen voor het minen van bitcoins gehalveerd. Dit gebeurt elke vier jaar. De meest recente halvering bij het plaatsen van deze blog vond plaats op 17 april 2024. Door deze halvering is de beloning per blok verlaagd van 6,25 bitcoin naar 3,125 bitcoin.

Wat gebeurt er als we het limiet bereiken?

Nu roept dit natuurlijk de vraag op wat er gebeurt als we het limiet bereiken. Wanneer dit punt rond 2140 wordt bereikt, zullen er geen nieuwe bitcoins meer worden uitgegeven als beloning. Er zullen echter waarschijnlijk nog steeds transactiekosten worden ontvangen, als eerbetoon aan het harde werk van het valideren en beveiligen van nieuwe transacties.

In het begin stelden we de vraag ‘Hoeveel bitcoins zijn er?’ Het vaste limiet van 21 miljoen maakt bitcoins schaarser dan je wellicht zou verwachten. De limiet dient als bescherming tegen inflatie en bevordert een verhoogde interesse en potentiële waardestijging over tijd. Dit zorgt ervoor dat zowel huidige als toekomstige investeerders de stap naar bitcoin kunnen maken.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!