Aptos lanceert keyless wallets met ZK-proofs voor identiteitsverificatie

Aptos blockchain heeft op 3 juli een nieuwe web-gebaseerde keyless wallet-applicatie gelanceerd genaamd “Aptos Connect”. Deze innovatieve wallet maakt gebruik van ZK-proofs om gebruikers te verifiëren en stelt hen in staat om zonder hardware beveiligingsmodules, wachtwoorden of een netwerk voor meerpartijen berekening verbinding te maken met gedecentraliseerde applicaties via een Google-login.

Volgens Aptos vereenvoudigt Aptos Connect het aanmeldingsproces voor Web3 door gebruikers in staat te stellen Aptos blockchain-accounts in één klik te creëren en te beheren met hun Google-login. Dit elimineert de noodzaak voor privésleutels en biedt een naadloze ervaring binnen de app van de ontwikkelaar. De integratie maakt gebruik van de OpenID Connect (OIDC) standaard en zero-knowledge proofs om sociale logins te koppelen aan blockchain-accounts.

Aptos lancering

Hoewel het toestaan van inloggen met Google- of Apple ID niet nieuw is in de cryptowereld, stelt Aptos Connect dat het dezelfde gebruiksvriendelijkheid biedt zonder dat gebruikers een e-maillink hoeven te klikken, een wachtwoord moeten invoeren of afhankelijk zijn van een meerpartijenberekening-netwerk.

Gebruikers hoeven simpelweg op de knop “Doorgaan met Google” te drukken en een Google-account te selecteren om in te loggen op hun wallet. Aptos heeft aangekondigd dat integratie met Apple ID binnenkort beschikbaar zal zijn als alternatief voor gebruikers die geen Google willen gebruiken.

Aptos zk proofs

Volgens de ontwikkelaarsdocumenten maakte Aptos Improvement Protocol 61 (AIP-61) de nieuwe app mogelijk. Dit protocol autoriseert transacties via JSON Web Tokens (JWT’s) die worden gebruikt door grote loginproviders zoals Google, Facebook en Apple. ZK-proofs worden gebruikt om de identiteit van de gebruiker en de loginprovider te beschermen, waardoor blockchaingegevens niet de Google ID onthullen die aan een specifiek Aptos-account is gekoppeld.

Aptos beweert dat de nieuwe wallet kan bijdragen aan het verwelkomen van “een nieuwe generatie” crypto-gebruikers door gebruik te maken van vertrouwde web2 inlogmethoden. Dit maakt het voor ontwikkelaars makkelijker om gebruikers met één klik in de wereld van blockchain te introduceren, zonder dat daarvoor privésleutels nodig zijn.

Aptos Connect vertrouwt volledig op de beveiliging van het Google-account van de gebruiker om fondsen te beschermen. Daarom waarschuwen de documenten dat als het Google-account van een gebruiker wordt gehackt, ze hun cryptocurrency kunnen verliezen. Dit komt doordat alle keyless accounts die aan dat OIDC-account zijn gekoppeld, kwetsbaar zouden zijn.

Ondanks deze waarschuwing beweren de documenten dat sommige gebruikers mogelijk comfortabel zijn met dit risico, gezien het feit dat “alle software op het internet” momenteel vertrouwt op Web2 inlogproviders.

De focus van de Web3-industrie is het afgelopen jaar verschoven naar de ontwikkeling van gebruikersvriendelijke wallets. In juni lanceerde Coinbase haar smart wallet applicatie waarmee gebruikers een nieuwe wallet kunnen aanmaken met een Windows Hello passkey. Eco introduceerde in juli 2023 een vergelijkbaar product genaamd “Beam Wallet”.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!