Solana’s liquid staking groeit verder wegens toenemende adoptie

Solana, momenteel de vijfde grootste cryptocurrency naar marktkapitalisatie, heeft een aanzienlijke stijging van 1,76% in zijn liquid staking-ratio gezien ten opzichte van het vorige kwartaal. Het aantal Liquid Staking Tokens (LST’s) op Solana is verdubbeld, en de markt wordt steeds gevarieerder. De dominantie van de top drie liquid staking-aanbieders is gedaald van 93% naar 68,7%, wat wijst op een bredere deelname en meer keuzemogelijkheden.

Volgens DefiLlama is er momenteel meer dan $54 miljard aan crypto-activa gestaked op diverse liquid staking-platforms. In tegenstelling tot traditioneel staken, biedt liquid staking gebruikers de mogelijkheid om extra rendement te verdienen terwijl ze liquiditeit behouden via derivatietokens voor DeFi-activiteiten.

Uit gegevens van Dune Analytics blijkt dat er meer dan 23 miljoen SOL, met een waarde van meer dan $3,6 miljard, zijn gestaked op liquid staking-platforms. Solana heeft een hogere staking-ratio dan Ethereum, met ongeveer 60% van de SOL gestaked, maar slechts 6% hiervan is betrokken bij liquid staking. Dit wijst op een aanzienlijke groeipotentie in Solana’s liquid staking-markt.

Onderzoeker en analist Tom Wan gaf inzicht in de oorzaken van deze trends. Hij benadrukte dat de airdrop van Jito Labs een belangrijk moment was, waardoor de liquid staking-ratio van Q4 2023 tot Q1 2024 met 2% toenam. Daarnaast wees hij op de lancering van de Sanctum Router en Sanctum Reserve als cruciaal voor verdere groei. “Liquid Staking groeit snel op Solana,” tweette Wan, refererend aan de uitbreiding van de sector.

Het aantal Liquid Staking Tokens (LST’s) is gegroeid tot 53, bijna een verdubbeling ten opzichte van het vorige kwartaal. Hoewel deze groei nog in de beginfase is, geeft het een significante verandering in Solana’s ecosysteem aan.

Platforms zoals Sanctum hebben de ontwikkeling en schaalvergroting van LST’s vergemakkelijkt. Ondertussen toont Jito Labs, dat ongeveer 91.000 Solana-investeerders bedient en een jaarlijks rendement (APR) van meer dan 8% biedt, de groei in deze sector. Wan merkte ook op dat nieuwe technologieën en incentives cruciaal zijn voor deze groei.

De lancering van de Sanctum Router en Sanctum Reserve heeft de markttoegang vergemakkelijkt en de basis gelegd voor wat hij een ‘Cambrian explosion’ in Solana’s liquid staking-sector noemt. Daarnaast komen er nieuwe hoogwaardige projecten op van organisaties zoals Helius Labs, Solana Compass en Drift Protocol, die de bestaande marktleiders uitdagen en bijdragen aan een meer gediversifieerde markt.

Opvallend is dat Jupiter Exchange’s jupSOL aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt. Het heeft recentelijk bSOL overtroffen in marktkapitalisatie, met een totale waarde van $329 miljoen. In de afgelopen 30 dagen heeft jupSOL een stijging van 22% in totale waarde gezien, deels dankzij de integratie met Kamino Finance. JupSOL is nu de meest gestakede LST op Kamino, met $220 miljoen, en biedt het hoogste jaarlijkse rendement (APY) van 21%.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!