WikiLeaks-oprichter Jullian Assange ontvangt mysterieuze Bitcoin-donatie van $500.000

De recente vrijlating van Julian Assange en de daaropvolgende Bitcoin (BTC) donatie van $500.000 hebben zowel in de juridische als de crypto-wereld voor opschudding gezorgd.

Bitcoin haalt Assange naar huis

Blockchain-gegevens onthullen dat een donatie van 8,2 BTC, ter waarde van ongeveer $492.254, werd overgemaakt naar het Bitcoin-donatieadres van Assange dat op de website freeassange.org staat vermeld. Deze donatie vond kort na zijn vrijlating plaats, wat op een cruciaal moment voor aanzienlijke financiële steun zorgde.

Op woensdagochtend deed Stella Assange, Julians vrouw, een openbare oproep voor financiële hulp. Ze zocht $520.000 om een schuld aan de Australische overheid af te lossen. Deze fondsen waren nodig vanwege reisbeperkingen die Assange verhinderden commerciële vluchten te nemen, waardoor een chartervlucht voor zijn rechtszitting in Saipan en zijn daaropvolgende terugkeer naar Australië noodzakelijk was.

Hoewel de crowdfundingcampagne van de familie tegen woensdag al meer dan 78% van het benodigde bedrag had opgehaald, werd door de royale Bitcoin-donatie op dinsdag bijna de resterende schuld gedekt, wat het belang en de impact van financiële steun vanuit de gemeenschap benadrukte.

Assange kon terugkeren naar zijn thuisland Australië nadat hij schuldig had gepleit aan één aanklacht van spionage. Rechter Ramona Manglona merkte hierbij op dat zijn acties “geen feitelijke fysieke schade” hadden veroorzaakt.

Wie doneerde de Bitcoin?

De identiteit van de gulle Bitcoin-donateur blijft een mysterie. Internetpersoonlijkheid Andrew Tate hintte op zijn betrokkenheid door te reageren met een cadeau-emoji op een tweet waarin de transactie werd belicht. De crypto-gemeenschap blijft echter sceptisch over Tate’s claims en eist dat hij controle over het adres van de afzender bewijst door de transactie te ondertekenen. Er kwam echter een andere mogelijke donateur naar voren, namelijk Twitter-medeoprichter Jack Dorsey.

Op exact hetzelfde moment dat de Bitcoin-transactie op de blockchain werd voltooid, plaatste Dorsey een tweet met de tekst “Safe passage through.” Deze cryptische boodschap kwam precies overeen met de timestamp van de transactie, wat suggereert dat hij betrokken was.

Dorsey, via zijn bedrijf Block, is een fervent voorstander van Bitcoin en heeft verschillende initiatieven ontwikkeld om de infrastructuur van de cryptocurrency te versterken. Deze omvatten een gebruiksvriendelijke multi-signature wallet-leverancier, een fabrikant van Bitcoin-miningchips en het CashApp-platform, waarmee Bitcoin-aankopen worden gefaciliteerd. Gezien zijn geschiedenis van het ondersteunen van Bitcoin door zowel ontwikkeling als financiële steun, past Dorsey’s subtiele claim goed binnen zijn bekende pleidooi voor de cryptocurrency. Of dit echter echt Dorsey was, zullen we wellicht nooit weten.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!