WikiLeaks-oprichter op vrije voeten vanwege crypto-gerelateerde redenen?

Julian Assange, de oprichter van WikiLeaks, is eindelijk vrijgelaten na bijna 1900 dagen in de gevangenis en zal binnenkort terugkeren naar Australië. Crypto-marktanalisten denken dat deze stap grotendeels politiek is om Bitcoin– en crypto-investeerders te beïnvloeden, aangezien Assange een bekende figuur is in de crypto-gemeenschap.

De vrijlating van Julian Assange komt net voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2024. Assange is populair in de crypto-wereld vanwege zijn pro-crypto houding in het verleden. Simon Dixon, oprichter van Bank To The Future, zei onlangs tijdens een Twitter Spaces-sessie:

“Ik had dit niet verwacht, maar achteraf gezien is het een slimme politieke zet. Julian Assange is een belangrijke figuur in de Bitcoin- en cryptowereld; hij is een held voor velen. Hij heeft veel wreedheden blootgelegd die nog steeds invloed hebben op de huidige politieke situatie, zoals de situatie in Israël en Palestina.”

Cryptocurrencies spelen een grote rol in de komende Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2024, waarbij zowel de Democraten als de Republikeinen proberen crypto-investeerders aan zich te binden.

De geschiedenis van WikiLeaks is nauw verbonden met de opkomst van Bitcoin meer dan tien jaar geleden. Op een gegeven moment wendde de oprichter van WikiLeaks zich tot Bitcoin om geld in te zamelen, omdat grote betalingsverwerkers zoals VISA, MasterCard, PayPal en Amazon betalingen aan WikiLeaks blokkeerden.

In 2014 herinnerde Assange zich tijdens een Reddit Ask Me Anything (AMA) sessie ook de aanvankelijke tegenstand van Bitcoin-oprichter Satoshi Nakamoto tegen het gebruik van Bitcoin door WikiLeaks. Nakamoto vreesde dat de associatie met WikiLeaks Bitcoin zou kunnen overweldigen tijdens de vroege ontwikkelingsfases. Assange zei:

“Ik doe een beroep op WikiLeaks om Bitcoin niet te gebruiken. Bitcoin is een kleine bètagemeenschap in haar kinderschoenen. Je zou niet meer dan kleingeld krijgen, en de aandacht die je zou brengen zou ons waarschijnlijk op dit moment vernietigen.”

Ondanks dit was de oprichter van WikiLeaks een investeerder in Bitcoin en behaalde hij naar verluidt een rendement van 50.000%. Zijn huidige Bitcoin-bezittingen zijn echter onbekend.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!