Ethereum ETF: VanEck gaat geen kosten in rekening brengen bij lancering

Kort nadat VanEck op dinsdag 25 juni Form-8A voor zijn spot Ethereum (ETH) ETF had ingediend, bleek uit een ander document dat de ETF-kosten volledig zouden worden afgeschaft voor een onbekende periode tot 2025, of totdat de activa $1,5 miljard bereiken, wat het eerst komt. Analisten verwachten de lancering van de Ethereum ETF’s op 2 juli, en bedrijven zoals VanEck verhogen al de concurrentiedruk.

In een recente e-mail aan een ETF-publicatie beschreef Matthew Sigel, hoofd digitale activa bij VanEck, de strategie van het bedrijf voor crypto-ETF’s. Hij verklaarde dat VanEck “erop gericht is een leider te zijn in crypto ETF-kosten, zelfs als dat betekent dat we aanvankelijk verlies maken.”

Hij voegde toe dat het plan is “om dit goed te maken door volume; in dit geval het volume van gedecentraliseerde financiën.” Sigel zei dat als de Ether exchange traded funds hernieuwde interesse in Ethereum stimuleren, dit de netwerkactiviteit zou verhogen en uiteindelijk de prijs van Ethereum zou doen stijgen.

Daarnaast vermeldde Sigel dat VanEck ook investeringen onderzoekt in op Ethereum gebaseerde DeFi-projecten zoals Aave en Curve, wat de grotere interesse van het bedrijf in de gedecentraliseerde finance (DeFi) sector benadrukt.

Momenteel zijn VanEck en Franklin Templeton de enige potentiële uitgevers die de kosten voor de Ether ETF’s hebben aangekondigd. Franklin gaf eerder aan een vergoeding van 0,19% te vragen voor zijn spot Ethereum ETF.

Eric Balchunas, ETF-analist bij Bloomberg Intelligence, zei dat uitgevers hun kostenstructuur meestal pas op het laatste moment voor de lancering bekendmaken. Daarnaast zei hij dat bedrijven wachten op de beslissing van BlackRock voordat ze een stap zetten. “Wat BlackRock gaat vragen, is waarschijnlijk de belangrijkste ontbrekende variabele naast de exacte lanceringsdatum. Hun tarief is de zon waar de rest omheen moet draaien. Dat moet fijn zijn,” zei hij.

Het verwijderen van de Ethereum staking-functie uit de spot Ethereum ETF’s zou een cruciale factor zijn bij het bepalen van de ETF-kosten. Met directe investeringen in Ether kunnen beleggers een extra rendement van 3% behalen door hun ETH te staken. ETF-uitgevers zullen dus extra hun best moeten doen om beleggers aan te trekken om in Ethereum ETF’s te investeren.

In een belangrijke update zei SEC-voorzitter Gary Gensler dat de vooruitgang met spot Ethereum ETF’s momenteel zeer soepel verloopt.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!