EU rapport bekritiseerd privacycoins en crypto-mixers

Gegevensversleuteling kan helpen om individuele privacy en collectieve veiligheid in balans te brengen. Cryptovaluta-mixprotocollen kunnen echter een moeizame strijd leveren voor wettelijke acceptatie in Europa. Het EU Innovatiecentrum, een samenwerkingsinitiatief met leden van agentschappen en lidstaten van de Europese Unie (EU), heeft zijn eerste rapport over versleuteling gepubliceerd. Het rapport benadrukt de “dual-use” aard van cryptografische technologieën.

Het rapport ondersteunde de inherente afhankelijkheid van crypto-valuta en non-fungible tokens (NFT’s) van publieke-private cryptografie voor opslag, mining en overdrachten. Sommige kwaadwillenden gebruiken het systeem echter om wetshandhaving te ontwijken, met name protocollen en privacycoins die zichtbaarheid op de blockchain kunnen “verbergen”.

Het EU Innovatiecentrum benoemde specifiek cryptovaluta zoals Monero (XMR), Zcash (ZEC), Grin (GRIN) en Dash (DASH), layer 2-initiatieven, zero-knowledge proofs, crypto-mixdiensten en niet-conforme crypto-exchanges die het gemakkelijker maken voor kwaadwillenden om geld wit te wassen. Het zei:

“Mixers en privacycoins bemoeilijken al jaren de tracering, maar Mimblewimble en zero-knowledge proofs zijn relatief nieuwe ontwikkelingen die ook de zichtbaarheid van crypto-valuta-adressen, saldi en transacties kunnen verbergen.”

Crypto-hackers en oplichters neigen er ook toe om gestolen fondsen door te sluizen via diensten zoals Tornado Cash om traceerbaarheid te ontmoedigen. Wetshandhavers kunnen dergelijke transacties echter traceren:

“Al deze ontwikkelingen kunnen nog steeds worden onderzocht door wetshandhavingsautoriteiten, wanneer toegang tot de privésleutels van de verdachte wordt verkregen.”

Het rapport is opgesteld door zes leden van het EU Innovatiecentrum voor Interne Veiligheid: Europol, Eurojust, het directoraat-generaal Migratie en Binnenlandse Zaken van de Europese Commissie, het Gemeenschappelijk Onderzoekscentrum van de Europese Commissie, de coördinator voor terrorismebestrijding van de Europese Raad en het Europees Agentschap voor het operationeel beheer van grootschalige IT-systemen op het gebied van vrijheid, veiligheid en recht.

Alexey Pertsev, de ontwikkelaar van het crypto-valuta-mixprotocol Tornado Cash, werd schuldig bevonden aan witwassen, wat mogelijk ernstige implicaties heeft voor ontwikkelaars van open-sourcecode in mei. De veroordeling vond plaats ondanks het feit dat Tornado Cash een non-custodiaal crypto-mengprotocol is, wat betekent dat de verwerkte fondsen nooit worden vastgehouden of beheerd door het protocol.

Te midden van Pertsev’s strijd met wetshandhaving, gebruikte een cross-chain bridge exploiteur onlangs Tornado Cash om $ 47,7 miljoen aan gestolen fondsen weg te sluizen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!