Nederlandse rechtbank veroordeelt Tornado Cash-ontwikkelaar Alexey Pertsev voor witwassen van $1,2 miljard

De rechtbank in ‘s-Hertogenbosch heeft Alexey Pertsev, een 31-jarige ontwikkelaar van het crypto-mixplatform Tornado Cash en Russisch staatsburger, schuldig bevonden aan het witwassen van $1,2 miljard aan illegaal verkregen vermogen.

De drie rechters verwachten dinsdag een vonnis uit te spreken, waarbij Pertsev’s advocaten 14 dagen hebben om in beroep te gaan tegen deze uitspraak.

Dit oordeel kan verstrekkende gevolgen hebben voor de toekomst van privacy binnen de gedecentraliseerde financiën. Experts verwachten dat het een belemmerend effect zal hebben op de ontwikkeling van open-source software die financiële privacy tools biedt aan gebruikers.

In het proces van maart voerden de aanklagers aan dat Pertsev onvoldoende had gedaan om crimineel gebruik van Tornado Cash tegen te gaan. De verdediging stelde echter dat de open-source en geautomatiseerde aard van de smart contracts, die het hart van het platform vormen, betekende dat Pertsev niet aansprakelijk gesteld kon worden voor de handelingen van anonieme en onafhankelijke gebruikers.

Tornado Cash, een gedecentraliseerd protocol ontwikkeld om transactiegeschiedenissen op de Ethereum-blockchain te verbergen, adresseert de privacyproblemen van publiekelijk zichtbare en onveranderlijke gegevens. Desondanks verwierpen de aanklagers het idee dat technologische argumenten zwaarder wegen dan de wettelijke verplichtingen om crimineel gebruik en de ondersteuning van gesanctioneerde entiteiten zoals Noord-Koreaanse cybercriminele groepen te voorkomen.

Openbaar aanklager Martine Boerlage voerde aan dat, ondanks claims van een leiderloze werking, Tornado Cash functioneerde als een bedrijf. Volgens het Amerikaanse Office of Foreign Assets Control is het platform ingezet voor het witwassen van meer dan $7 miljard uit criminele hacks en diefstallen, met de Noord-Koreaanse Lazarus Group als een voornaamste misbruiker.

De crypto-gemeenschap heeft Pertsev ondersteund met advocacy, petities, en financiële bijdragen voor zijn rechtszaak. Roman Storm, een andere ontwikkelaar van Tornado Cash, wordt in de VS met vergelijkbare aanklachten geconfronteerd, met zijn proces gepland op 23 september. Deskundigen suggereren dat de veroordeling van Pertsev mogelijk een indicatie is van wat Storm kan verwachten.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!