Duitsland staat open voor digitale euro, aldus onderzoek

Een enquête van 4 juni onthulde dat de digitale euro brede acceptatie kan verwachten in Duitsland, aangezien Duitsers ontvankelijk zijn voor het concept van de CBDC. De studie bracht echter ook aanzienlijke kennisleemtes aan het licht onder het algemene publiek met betrekking tot deze voorgestelde alternatieve betaalmethode. Dit kennisgebrek benadrukt de noodzaak voor meer educatie en bewustwording.

Een representatieve enquête onder 2.012 mensen, uitgevoerd door forsa, een marktonderzoeks- en opiniepeilingsbedrijf, in opdracht van de Deutsche Bundesbank, onthulde dat 50% van de respondenten openstaat voor het gebruik ervan als een extra betaalmogelijkheid.

De enquête gaf aan dat zelfs degenen die voorheen niet bekend waren met de digitale euro openstonden voor deze nieuwe betaalmethode. Echter, het toonde ook aan dat slechts 41% van de respondenten er informatie over had ontvangen, terwijl een meerderheid (59%) niet op de hoogte was.

Een belangrijk punt van zorg dat door de respondenten werd opgeworpen, was de kwestie van privacy. Dit is vergelijkbaar met de problemen die de digitale yuan (e-CNY) in China teisteren, waar Chinese werknemers CBDC direct omzetten in contant geld na ontvangst.

Meer dan driekwart van de respondenten beschouwt privacybescherming als een topprioriteit voor de digitale euro. Daarnaast benadrukte 59% het belang van de geplande offline versie ervan, die privacybescherming moet bieden vergelijkbaar met contant geld.

Privacybescherming is echter een belangrijk aandachtspunt in de huidige voorbereidingsfase voor de EU Central Bank Digital Currency (CBDC), die gepland staat tot oktober 2025, wanneer de bestuursraad zal beslissen of het europroject met verdere voorbereidingen wordt voortgezet.

De president van de Deutsche Bundesbank, Joachim Nagel, heeft aangegeven dat de digitale euro waarschijnlijk in 2028 of 2029 zal worden gelanceerd. Hij heeft toekomstige gebruikers ook gerustgesteld over optimale privacybescherming. Hij verklaarde:

“Eurosysteem centrale banken hebben geen interesse in de gegevens van gebruikers. De digitale euro zou de privacy van mensen veel beter en effectiever beschermen dan de huidige commerciële betaaloplossingen.”

Ondertussen vonden veel respondenten (72%) het belangrijk dat het gebaseerd is op een Europese infrastructuur, wat onafhankelijkheid van mondiale politieke gebeurtenissen of beslissingen zou waarborgen.

Uit de enquête van de Deutsche Bundesbank bleek dat sommige respondenten die bekend waren met de CBDC verkeerde ideeën hadden over het gebruik ervan. 15% van de respondenten dacht dat de digitale euro contant geld zou vervangen, terwijl 12% dacht dat contant geld zou worden uitgefaseerd met de introductie ervan.

Echter, Burkhard Balz, lid van de Raad van Bestuur van de centrale bank, ontkrachtte deze opvattingen en legde uit dat contant geld een “fundamenteel” product is van de bank en de centrale banken van het Eurosysteem en niet zal worden verwijderd.

Ter herinnering, de Europese Centrale Bank (ECB) introduceerde de digitale euro voor het eerst in juli 2021, met als doel het ontwikkelen van een snel en veilig elektronisch betaalinstrument dat de euro in zijn huidige vormen, zowel als fysiek contant geld als op bankrekeningen, zou aanvullen.

Na grondig twee jaar onderzoek naar het ontwerp en de distributiemodellen voor de digitale euro, zette de ECB op 18 oktober 2023 een stap vooruit door de volgende fase in te gaan om zich voor te bereiden op de uitgifte ervan.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!