Rusland en China sluiten deals af met USDT om sancties te omzeilen

De stablecoin-sector wint aan kracht doordat het Rusland helpt bij het afwikkelen van transacties met China. Deze verschuiving naar crypto wordt voornamelijk gedreven door de uitdagingen van internationale sancties.

Een recent Bloomberg-rapport benadrukte dat Russische bedrijven steeds vaker stablecoins zoals Tether (USDT) gebruiken voor financiële transacties met Chinese partners.

Russische grondstoffenbedrijven, met name in metalen en hout, hebben stablecoins ontdekt als een effectieve oplossing voor grensoverschrijdende transacties. Deze bedrijven hadden moeite om betalingen te ontvangen en apparatuur aan te schaffen vanwege sancties en strengere nalevingsmaatregelen.

Een recent Bloomberg-rapport suggereert echter dat het gebruik van stablecoins een snelle en kosteneffectieve alternatieve biedt. Ivan Kozlov, mede-oprichter van Resolv Labs, benadrukte de efficiëntie van stablecoins en zei dat de digitale valuta’s de overdracht in ongeveer 5-15 seconden met lagere kosten mogelijk maken.

Daarnaast helpt het gebruik van stablecoins het risico van bevroren buitenlandse bankrekeningen te verminderen, een probleem dat Russische bedrijven heeft geteisterd. Ondanks het openen van meerdere rekeningen in verschillende landen, hebben velen herhaaldelijk te maken gehad met bevriezingen.

In dat opzicht suggereert het rapport dat stablecoins zoals USDT, gekoppeld aan de Amerikaanse dollar, een stabielere en veiligere manier bieden voor deze transacties. Bovendien omzeilt het traditionele banksystemen die vatbaar zijn voor sancties.

Ondertussen weerspiegelt de toenemende afhankelijkheid van cryptocurrencies een bredere verschuiving in het regelgevingslandschap van Rusland. De Russische centrale bank, die ooit overwoog om alle cryptocurrencies te verbieden, staat nu open voor experimenten met crypto-betalingen voor internationale transacties. In november sprak gouverneur Elvira Nabiullina haar steun uit voor dergelijke proeven, wat een significante beleidsverandering markeert.

De rol van crypto in internationale afwikkelingen is niet nieuw voor landen onder sancties. Venezuela gebruikt bijvoorbeeld vaak Tether voor olie-transacties. Deze praktijk onderstreept de groeiende acceptatie van stablecoins in de wereldhandel, vooral in regio’s met problemen met dollarliquiditeit en kapitaalcontroles.

Ondertussen overwegen Russische wetgevers ook wetgeving om een juridisch kader te creëren voor het gebruik van stablecoins in internationale transacties. Deze stap duidt op een formele erkenning van het nut van cryptocurrencies bij het omzeilen van traditionele financiële barrières.

De centrale bank heeft een significante stijging in cryptocurrency-activiteit onder Russen opgemerkt, wat wijst op een bredere acceptatie en integratie van digitale valuta’s in de economie. In reactie op de groeiende vraag breiden Russische banken hun crypto-gerelateerde diensten uit.

Rosbank, bijvoorbeeld, begon in juni vorig jaar met grensoverschrijdende betalingen met cryptocurrency voor bedrijven. Andere banken hebben sindsdien gevolgd, waardoor crypto verder ingebed raakt in het financiële ecosysteem van Rusland.

Sommige grondstoffenbedrijven onderzoeken ook alternatieve transactie methoden, zoals ruilhandel, om grensoverschrijdende overschrijvingen geheel te vermijden. Deze deals omvatten het ruilen van grondstoffen voor goederen die naar Rusland worden verscheept, wat een andere manier biedt om financiële beperkingen te omzeilen.

Terwijl Rusland en China navigeren door de complexiteit van internationale sancties, bieden stablecoins een veelbelovende oplossing voor het behoud van handel en financiële stabiliteit. Deze verschuiving benadrukt niet alleen de veerkracht van cryptocurrencies, maar ook hun groeiende belang in de wereldwijde handelsdynamiek.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!