Amerikaanse Bitcoin ETF’s trekken geld off-chain naar TradFi, aldus analist

Bitcoin (BTC) steeg van ongeveer $40K naar een nieuwe all-time high van $73.7K dankzij de goedkeuring van U.S. spot BTC ETF’s. De enorme instromen van instellingen via de ETF’s werden al lang gezien als een bullish katalysator voor de BTC-prijsontwikkeling.

Jim Bianco, een analist in macro-investeringsonderzoek, bagatelliseerde echter het ‘bullish’ katalysatorverhaal van de ETF’s. In plaats daarvan beschreef Bianco de BTC ETF’s als ‘het geld off-chain trekken’ naar TradFi, vooral in het eerste kwartaal. Hij zei het volgende:

“Mijn andere zorg was dat deze instrumenten (ETF’s) niet zouden leiden tot on-chain adoptie, maar in plaats daarvan geld zouden terugtrekken naar de TradFi-wereld. De Q1-inkomsten van $COIN gaven aanwijzingen dat dit het geval zou kunnen zijn. De omzet van Coinbase stijgt naar $1,64 miljard – Maar het retailvolume is slechts 50% van de niveaus van 2021.”

Volgens Bianco trok de Q1 BTC ETF-trend ‘geld off-chain naar de TradFi-wereld’ en zou dit een nieuw DeFi-systeem kunnen ondermijnen. Bianco’s bearish kijk op Amerikaanse Bitcoin ETF’s Bianco’s bearish standpunt over Amerikaanse BTC ETF’s stond in contrast met de posities van Michael Saylor en Bitwise CIO Matt Hougan.

Michael Saylor zag Amerikaanse BTC ETF’s als een manier om kapitaal van TradFi naar digitale activa te verplaatsen, wat de concurrentiepositie van BTC zou versterken. Evenzo merkte Hougan, op basis van de 13F-aangiften, op dat grote bedrijven $10,7 miljard aan Amerikaanse BTC ETF’s kochten in Q1. Voor Hougan was dit bedrag een ‘aanbetaling’, en hij verwachtte meer in de toekomst.

Bianco nam echter een contrair standpunt in en noemde twee andere factoren voor zijn argument. Met name de holdings van beleggingsadviseurs in BTC ETF in Q1 waren te laag om het bullish katalysatorverhaal te inspireren. Bianco gaf het onderstaande aan:

“Zij (beleggingsadviseurs) zijn zeer klein, tussen 2,5% en 4% (en 8,81% voor $GBTC). Een recent Citi-rapport zegt dat de GEMIDDELDE ETF ongeveer 35% eigendom is van beleggingsadviseurs.”

Hij beweerde ook dat BTC ETF’s niet de verwachte enorme vraag registreren en dat de langetermijnimpact van BTC ETF’s misschien overdreven was.

“Als er al iets is, is het zorgwekkend dat de overhaaste toestroom in Spot BTC ETF’s ‘slechts’ deze prijs terugbracht naar het oude hoogtepunt (van november 2021) en niet naar $100K.”

In de tussentijd stabiliseerde de kortetermijnherstel van BTC rond het aanbodgebied onder $68K. Als de bulls de hindernis overwinnen, kan een verlengd herstel naar de range-high van $71K mogelijk zijn.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!