Vitalik Buterin deelt voorstel om gasvergoedingen te revolutioneren

Ethereum-medeoprichter Vitalik Buterin heeft een nieuw Ethereum Improvement Proposal (EIP) 7706 geïntroduceerd, dat tot doel heeft de gasvergoedingsstructuur voor transactie-oproepgegevens op het Ethereum-netwerk te revolutioneren. Dit voorstel beoogt een aparte gasvergoeding in te voeren specifiek voor oproepgegevens, dat is het deel van een Ethereum-transactie dat essentiële gegevens bevat die naar smart contracts worden gestuurd.

Momenteel brengen Ethereum-transacties twee soorten gasvergoedingen met zich mee: één voor transactie-uitvoering, die de rekenkundige inspanning dekt die nodig is om een transactie uit te voeren, en een andere voor opslag, dat is de kosten van het opslaan van gegevens in “blobs”.

EIP 7706 van Buterin introduceert een derde type gasvergoeding uitsluitend voor oproepgegevens. Deze verandering betekent dat het Ethereum-blockchain een unieke vergoeding zal toekennen aan gegevens die tijdens transacties worden overgedragen, los van de kosten voor het uitvoeren van contractcode of het opslaan van gegevens. Het nieuwe model zal een transactietype toevoegen dat max_basefee en priority_fee als een vector levert, met waarden voor uitvoergas, blobgas en oproepgegevensgas.

Buterin stelt een geïntegreerde aanpak voor om alle drie de soorten gasvergoedingen te beheren. Het voorgestelde dynamische model zal de vergoedingen tegelijkertijd aanpassen, met als doel de algehele kosten te verlagen die gepaard gaan met transacties met veel gegevens die niet rekenintensief zijn. Hij merkt op: “de theoretische maximale oproepgegevensgrootte van een blok zou aanzienlijk worden verminderd, terwijl basiseconomische analyse suggereert dat oproepgegevens gemiddeld aanzienlijk goedkoper zouden worden.”

Het Ethereum-netwerk heeft al lange tijd te kampen met hoge gasvergoedingen, wat een van de belangrijkste motivaties was achter de overgang van een proof-of-work (PoW) naar een proof-of-stake (PoS) consensusmechanisme om de schaalbaarheid te verbeteren en de kosten te verlagen. Ondanks dit zijn de verwachte verbeteringen in schaalbaarheid nog niet volledig gerealiseerd, waardoor voorstellen zoals EIP 7706 cruciaal zijn voor de evolutie van het netwerk.

Indien aanvaard, kan EIP 7706 de transactiekosten aanzienlijk verlagen voor gegevensintensieve operaties, waardoor het Ethereum-netwerk efficiënter en kosteneffectiever wordt voor gebruikers. Dit voorstel benadrukt de voortdurende inspanningen van Ethereum om schaalbaarheids- en kostenuitdagingen aan te pakken, waardoor het netwerk competitief en gebruiksvriendelijk blijft.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!