VS stelt verbod voor op cryptomixers

In het Huis van Afgevaardigden van de Verenigde Staten is een wetsvoorstel ingediend waarin een tweejarig verbod op cryptomixers wordt voorgesteld. De wetgeving, de Blockchain Integrity Act genoemd, wordt gesponsord door vijf Democratische congresleden onder leiding van Sean Casten. Casten beschreef een cryptomixer als een pool waarmee gebruikers een nieuw adres kunnen aanmaken en geld kunnen opnemen zonder het verband tussen het stortings- en opnameadres uit te leggen.

Het wetsvoorstel zal financiële instellingen, waaronder crypto-uitwisselingen, aanbieders van crypto-activadiensten en andere geregistreerde gelddienstbedrijven, tijdelijk verbieden om geld te accepteren dat via een mixer wordt doorgegeven of om opnames rechtstreeks naar het adres van een mixer toe te staan. Op elke overtreding wordt een boete van maximaal $100.000 voorgesteld.

Gedurende de periode van twee jaar zal het ministerie van Financiën een rapport opstellen waarin een breed scala aan informatie wordt beschreven. Het rapport zal een geschat percentage mixertransacties omvatten die gepaard gaan met illegale financiering, legitiem gebruik van mixers, de capaciteit van wetshandhavingsinstanties om transacties te volgen of te blokkeren, en regelgevende benaderingen van mixers in andere rechtsgebieden.

De Verenigde Staten heeft eerder actie ondernomen tegen cryptomixers. In augustus 2022 plaatste het Office of Foreign Assets Control van het ministerie van Financiën adressen die verband hielden met de mixer Tornado Cash op de Specially Designated Nationals-lijst, waardoor Amerikaanse burgers feitelijk werden verboden deze te gebruiken. Deze stap overleefde een rechtszaak een jaar later. De oprichters van deze mixer worden in de VS en Nederland aangeklaagd voor het witwassen van geld, het overtreden van sancties en aanverwante misdaden.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!