EU regulator overweegt Bitcoin goed te keuren voor UCITS

De European Securities and Markets Authority (ESMA), de financiële toezichthouder van de EU, bekijkt of Bitcoin toegelaten moet worden tot de €12 biljoen grote markt voor beleggingsfondsen in de regio. ESMA zoekt namelijk feedback over het uitbreiden van de toegestane activa voor Undertakings for Collective Investment in Transferable Securities (UCITS). Deze gangbare retail-beleggingsproducten omvatten meer dan 75% van de fondsen die door EU-burgers worden aangehouden.

Als Bitcoin wordt goedgekeurd voor UCITS, zou dit de eerste mainstream toegang in Europa mogelijk maken, wat betekent dat fondsbeheerders kleine wallets aan Bitcoin kunnen toewijzen binnen het enorme kader. ESMA verzamelt input tot 7 augustus voordat ze aanbevelingen doet. Deze stap volgt op de goedkeuring van Bitcoin ETF’s in de VS en Hong Kong, die wereldwijd een warmere houding van de regelgevende instanties hebben aangegeven.

Toch blijven er obstakels bestaan met betrekking tot de bewaring van Bitcoin onder de bestaande EU-regelgeving. Regels zoals de aanstaande wetgeving inzake markten voor crypto-activa (MiCA) kunnen coördinatie vereisen met betrekking tot activa-scheiding.

Desalniettemin erkent de proactieve aanpak van ESMA de groeiende relevantie van Bitcoin in heel Europa. Advocaat Andrea Pantaleo stelt dat de impact groter zou kunnen zijn dan recente lanceringen van Bitcoin ETF’s. Hoewel die producten zich op Bitcoin richten, omvat UCITS diverse soorten fondsen met verschillende activa-toewijzingen.

Dus goedkeuring zou niet noodzakelijk op zichzelf staande Bitcoin-fondsen creëren. Maar het zou de biljoenen in UCITS vrijmaken voor bescheiden blootstelling aan Bitcoin. Dit zou aanzienlijk kunnen bijdragen aan de liquiditeit en de adoptie van de EU kunnen aanmoedigen. Er ligt echter nog een lange weg voor de boeg voordat Bitcoin wordt opgenomen gezien de strenge EU-normen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!