Samourai Wallet oprichter ontkent witwas-beschuldigingen

Keonne Rodriguez, medeoprichter van Samourai Wallet, heeft zich niet schuldig verklaard aan zijn vermeende rol in het exploiteren van een crypto-mixer service. Deze zaak ontwikkelt zich terwijl de Amerikaanse autoriteiten hun toezicht op technologieën die gericht zijn op het verbeteren van de privacy van cryptocurrency-transacties vergroten.

Rodriguez, 35, werd beschuldigd in de Amerikaanse rechtbank voor het zuidelijke district van New York van samenzwering tot het plegen van witwassen van geld en het exploiteren van een niet-geautoriseerd geldovermakingsbedrijf.

De aanklachten zijn gebaseerd op beschuldigingen dat Samourai Wallet meer dan $100 miljoen aan witwas-transacties heeft toegestaan die gebonden waren aan de illegale dark web markt. De aanklager beweert dat gedurende de periode van 2015-2024 de wallet onwettige transacties heeft uitgevoerd tot een totaal van meer dan 2 miljard dollar.

Bij zijn rechtbankverschijning kreeg Rodriquez een borgtocht van één miljoen dollar, die werd gegarandeerd door onroerend goed en de handtekeningen van zijn familieleden. Hij kreeg liquide schadevergoeding en werd bevolen huisarrest te observeren in Pennsylvania, waar hij wordt gevolgd door GPS en niet is toegestaan om betrokken te zijn bij cryptocurrency-transacties zonder toestemming van de overheid.

Het juridische team van Rodriguez, vertegenwoordigd door advocaten van Kobre Kim, een internationaal advocatenkantoor, verzocht om zijn borgtocht, waarbij zijn status als niet-vluchtrisico en zijn bereidheid om gerechtelijke bevelen te respecteren werden benadrukt. Het juridische proces zal echter doorgaan met een andere hoorzitting gepland op 14 mei waar meer details van de zaak zullen worden besproken.

In de visie van de verdediging wordt Rodriguez afgeschilderd als een cryptocurrency-innovator met betrekking tot privacyfuncties die niet per se illegaal zijn. Zijn juridische vertegenwoordigers zullen waarschijnlijk betogen dat de diensten die Samourai Wallet biedt legitieme privacybeschermingen bieden voor wettige gebruikers, die erg belangrijk zijn in een tijd waarin digitale privacy in waarde toeneemt.

Veel leden van de cryptocurrency-gemeenschap hebben hun aandacht gericht op deze zaak, die deel uitmaakt van de groeiende discussie over de afweging tussen privacy en de noodzaak van regulering. Bovendien hebben de arrestatie van Rodriguez en die van zijn mede-oprichter William Lonergan Hill bezorgdheid gewekt onder privacyvoorstanders dat juridische acties technologische ontwikkelingen op het gebied van cryptocurrency-privacy zouden kunnen belemmeren.

Deze zaak heeft implicaties voor vergelijkbare technologieën en hun makers, waaronder het Tornado Cash-platform waarvan de ontwikkelaar ook wordt beschuldigd van witwassen van geld.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!