Amerikaanse Senatoren uiten zorgen over CBDC en steunen Bitcoin

Senator Marsha Blackburn benadrukte de risico’s voor persoonlijke privacy en overheidsobservatie van Centrale Bank Digitale Valuta’s en Bitcoin. Tijdens recente opmerkingen op de Bitcoin Policy Summit uitte de Republikein uit Tennessee sterke bezorgdheid over Centrale Bank Digitale Valuta’s (CBDC’s), waarbij ze ze beschreef als potentiële spionagehulpmiddelen voor overheidsobservatie.

“Centrale Bank Digitale Valuta’s zijn in feite een manier voor de overheid om een kijkje te nemen in ieders persoonlijke financiën,” zei Blackburn. Ze betoogde dat dergelijke digitale valuta’s ongekende toegang tot individuele financiële transacties zouden kunnen mogelijk maken, waardoor de potentiële controle van de overheid over persoonlijke vrijheden zou toenemen.

In tegenstelling hiermee prees Blackburn cryptocurrencies zoals Bitcoin (BTC) vanwege hun gedecentraliseerde aard en rol in het bevorderen van financiële autonomie. “Een van de dingen waar we naar kijken is het aspect van vrijheid, het aspect van privacy van Bitcoin. Dat is een heel goede zaak,” zei ze.

De opmerkingen van de senator komen voort uit veel overheden die digitale valuta’s verkennen of implementeren. Voorstanders betogen dat CBDC’s financiële systemen efficiënter en inclusiever kunnen maken. Echter, critici zoals Blackburn waarschuwen dat ze ook de overheidsobservatie kunnen vergroten en individuele vrijheden kunnen bedreigen.

In februari toonde voormalig president Donald Trump, historisch gezien kritisch tegenover cryptocurrencies, een opmerkelijke verschuiving door de stijgende populariteit van Bitcoin te omarmen, met name onder jongeren en de Afrikaans-Amerikaanse gemeenschap. Op Fox News’s The Ingraham Angle erkende Trump de momentum van Bitcoin en suggereerde dat dit mogelijk enige regelgevende controle vereist.

“Veel mensen omarmen het,” zei hij, wat een significante koersverandering markeerde ten opzichte van zijn eerdere opvattingen, waarin hij Bitcoin een oplichterij noemde. De goedkeuring van Blackburn en Trump geeft aan dat er binnen de Amerikaanse overheid meer regelgevende goedkeuring is voor de gedecentraliseerde aard van Bitcoin.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!