Rapport roept op tot consistent regulatief antwoord op stablecoins

Landen moeten hun regelgevende kaders voor stablecoins consistent maken met elkaar, waarschuwde het Financieel Stabiliteitsinstituut (FSI) in een rapport dat dinsdag werd gepubliceerd.

Het FSI, gezamenlijk opgericht door de Bank for International Settlements en het Basel Committee on Banking Supervision, heeft als taak toezichthouders wereldwijd te helpen bij het versterken van hun financiële systemen. Het rapport van het instituut over beleidsimplementatie-inzichten voor stablecoins – cryptocurrencies waarvan de waarde is gekoppeld aan andere activa zoals soevereine valuta’s – waarschuwt voor de gevaren van fragmentatie in het toezicht wereldwijd.

“Stablecoins kunnen nog steeds ongereguleerd of licht gereguleerd zijn in andere rechtsgebieden,” zei het rapport, geschreven door FSI Vicevoorzitter Juan Carlos Crisanto en Senior Adviseurs Johannes Ehrentraud en Denise Garcia Ocampo.

De auteurs betoogden dat hoewel veel regelgevende benaderingen overeenkomsten vertonen wat betreft de belangrijkste vereisten, de verschillen grotendeels worden gedreven door de verscheidenheid aan ontwerpkenmerken van stablecoins en waargenomen risico’s. Het rapport waarschuwde dat deze fragmentatie in toezichtbenaderingen uitdagingen kan vormen voor een geïntegreerd financieel systeem en de financiële stabiliteit kan bedreigen.

Landen over de hele wereld onderzoeken al enkele jaren hoe ze stablecoins moeten reguleren. Zo heeft het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld in 2023 wetgeving aangenomen om de munten te erkennen als betaalmiddel, terwijl de Europese Unie de baanbrekende Markets in Crypto Assets-regelgeving (MiCA) heeft aangenomen om toezicht te houden op uitgevers en dienstverleners die stablecoins behandelen. Ook Japan is begonnen met het reguleren van stablecoins, terwijl de VS een wetsvoorstel voor stablecoins overweegt.

Het FSI-rapport stelt dat rechtsgebieden uiteenlopende definities en categorisaties voor stablecoins hebben die een risico kunnen vormen voor de financiële stabiliteit. Er zijn ook verschillen in de eisen voor de openbaarmaking van reserveactiva die worden aangehouden door uitgevers van stablecoins om de waarde van de crypto tegenover zijn referentievaluta te handhaven.

“Een consistent regelgevend kader, evenals de wereldwijde implementatie ervan, is essentieel om de risico’s van stablecoins aan te pakken, regelgevende arbitrage te voorkomen en een gelijk speelveld te waarborgen in het ecosysteem van digitale activa,” zei het FSI-rapport.

Het waarborgen van de interoperabiliteit van stablecoins met door centrale banken uitgegeven digitale valuta (CBDC’s) en andere digitale activa zou ook van cruciaal belang zijn om een geïntegreerd financieel systeem te bevorderen, voegde het rapport toe.

Wereldwijde organisaties zoals het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Financial Stability Board (FSB) hebben universele normen uitgevaardigd of werken aan universele normen voor stablecoins.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!