Aantal Bitcoin-geldautomaten blijft groeien

Bitcoin-geldautomaten, ook wel bekend als BTMs, zijn fysieke apparaten die gebruikers in staat stellen om Bitcoin (BTC) en andere cryptocurrencies te kopen en in sommige gevallen te verkopen, met behulp van verschillende betaalmethoden zoals contant geld, betaalkaarten en mobiele portemonnees. Deze automaten zijn verbonden met het internet en bieden een gebruiksvriendelijke interface voor transacties.

De wereldwijde adoptie van cryptocurrencies heeft geleid tot een snelle groei van het aantal Bitcoin-geldautomaten. Momenteel zijn er meer dan 14.000 machines wereldwijd, en dit aantal blijft stijgen. Deze groei heeft ook geleid tot een toename van het aantal gebruikers dat gebruikmaakt van Bitcoin-geldautomaten voor het kopen en verkopen van cryptocurrencies.

Exploitanten van BTM’s zijn vaak cryptobedrijven die samenwerken met locaties zoals winkelcentra, tankstations en winkels om de machines te plaatsen en te onderhouden.

Hoe werkt het?

In tegenstelling tot traditionele geldautomaten die gebruikers contant geld geven, worden Bitcoin-geldautomaten hoofdzakelijk gebruikt voor het kopen van Bitcoin en andere cryptocurrencies. Om een Bitcoin-geldautomaat te gebruiken, heeft een persoon een crypto-portemonnee nodig en moet hij een QR-code scannen om Bitcoin over te maken. Als een gebruiker geen portemonnee heeft, kan er echter een worden gegenereerd.

De transactiegegevens verschijnen binnen enkele minuten na de transactie in de portemonnee. Vanwege wettelijke vereisten hebben sommige BTM’s in bepaalde rechtsgebieden een limiet voor contant geld, terwijl andere aanvullende gegevens zoals een telefoonnummer vereisen om een grotere transactie te verwerken. De moderne praktijk omvat ook het uploaden van een overheidsidentiteitsbewijs voor identificatie bij sommige transacties.

Kosten en regelgeving

Het gebruik van Bitcoin-geldautomaten voor transacties is populair geworden, maar sommige experts in de crypto-industrie hebben gewezen op hogere kosten in vergelijking met traditionele beurzen, evenals regelgevende hindernissen. Het gemiddelde tarief van 7% bij de meeste Bitcoin-geldautomaten is hoger dan de goedkopere tarieven op gecentraliseerde beurzen, wat te wijten is aan kosten zoals hardware en huur die bedrijven moeten dragen voor het gebruik van deze dienst.

Ondanks deze mogelijke nadelen blijft het aantal gebruikers dat gebruikmaakt van BTM’s groeien vanwege andere voordelen die ze bieden, zoals blijkt uit de rapporten van dienstverleners. Niettemin blijft de activiteit van kwaadwillende actoren die het systeem misbruiken een zorgwekkende trend.

Rapporten wijzen op een toenemend aantal oplichtingsgevallen met Bitcoin-geldautomaten, waarbij sommige fraudeurs het model gebruiken voor criminele activiteiten. Dit heeft wereldwijde toezichthouders ertoe aangezet om verschillende maatregelen te implementeren, waaronder strengere eisen op het gebied van identiteitsverificatie (KYC) en het voorkomen van witwassen (AML). In de Verenigde Staten zijn bedrijven verplicht zich te registreren en te voldoen aan de voorschriften van het Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) en de Bank Secrecy Act.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!