Meerdere Amerikaanse Staten willen Cardano inzetten voor blockchain-stemmen

De Cardano Foundation is benaderd door verschillende Amerikaanse staten die geïnteresseerd zijn in het ontwikkelen van een op blockchain gebaseerd stemsysteem. Deze informatie kwam aan het licht tijdens een recent interview met Frederik Gregaard, CEO van de Cardano Foundation, afgenomen door DailyCoin.

Gregaard bevestigde het engagement en benadrukte het groeiende belang van overheidsorganen om blockchain te benutten ter verbetering van verkiezingsprocessen. De interesse van deze staten richt zich op het creëren van een “lichtgewicht” blockchain-oplossing gericht op het vergroten van transparantie en verantwoordelijkheid in stemsystemen.

Hoewel Gregaard enthousiasme uitte over de verzoeken, merkte hij ook op dat er uitdagingen zijn, met name met betrekking tot de door de staten gevraagde tijdlijn voor de implementatie van een dergelijke oplossing. Gregaard verklaarde: “We zijn benaderd door een paar staten in de VS die zeggen: ‘kun je ons helpen om een lichtgewicht blockchain-oplossing te creëren om het transparanter en verantwoordelijker te maken hoe we stemmen?’. Ik moet nog kijken of we dit kunnen realiseren binnen de tijdlijn waar ze naar kijken.”

Opmerkelijk is dat Gregaard’s vermelding van deze ontwikkelingen niet gepaard ging met uitgebreide details over de discussies of de specifieke eisen van de staten. Dit gebrek aan detail maakt het moeilijk om de haalbaarheid van de implementatie van een dergelijk systeem in de nabije toekomst te beoordelen.

De ervaring van de Cardano Foundation met het Catalyst stemsysteem – waarbij ADA-houders deelnemen aan projectvoorstellen en beslissingen – vormt echter een solide basis voor het verkennen van grootschaliger toepassingen in overheids-stemsystemen.

Dit systeem heeft talrijke financieringsrondes vergemakkelijkt, bijgedragen aan de groei van het ecosysteem en het potentieel van blockchain aangetoond om transparante en inclusieve stemsystemen te faciliteren. Het toepassen van blockchain-technologie op staatsverkiezingen brengt echter complexiteiten met zich mee die verder gaan dan die in Catalyst, vooral met betrekking tot de verificatie van de identiteit van de stemmers.

De Cardano Foundation is bezig met het ontwikkelen van een oplossing die een gedecentraliseerde identiteit (DID) omvat, maar dit systeem is nog niet compleet. Succesvolle aanpassing van blockchain voor staatsbrede verkiezingen vereist het aanpakken van deze en andere uitdagingen om ervoor te zorgen dat het systeem veilig, betrouwbaar en in staat is om de omvang van openbare verkiezingen aan te kunnen.

Desalniettemin zijn de potentiële voordelen van blockchain-stemmen aanzienlijk, met een grotere beveiliging, betrouwbaarheid en transparantie dan traditionele post-stemsystemen, die kwetsbaar zijn voor fraude en fouten. Blockchain kan kiezers verzekeren dat hun stemmen nauwkeurig worden geteld, het risico van verloren stemmen verminderen, de anonimiteit van de stemmers vergroten en beschermen tegen manipulatie.

Over het algemeen blijven de details van de discussies tussen de Cardano Foundation en de geïnteresseerde Amerikaanse staten onbekend, inclusief welke staten de stichting hebben benaderd. Het is ook twijfelachtig of andere blockchain-projecten zoals Ethereum of Solana zijn benaderd door de onbekende Amerikaanse staten. Op het moment van schrijven werd ADA verhandeld op $0,59.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!