Europese Centrale Bank belooft verbeterde privacy voor digitale euro

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft beloofd verbeterde privacymaatregelen voor de digitale euro in te voeren, waarmee robuuste gegevensbeschermings- en privacynormen worden gegarandeerd.

De voorgestelde verordening heeft tot doel één enkel toegangspunt in te stellen voor het verifiëren van de digitale euro-aanhoudingen van gebruikers, ook wel de bezitslimiet genoemd.

In samenwerking met de European Data Protection Board (EDPB) en de European Data Protection Supervisor (EDPS) heeft de ECB aanbevelingen gedaan om een strenge bescherming van persoonsgegevens te handhaven.

Deze aanbevelingen omvatten onder meer het verwerken van alleen essentiële persoonlijke gegevens, het vermijden van buitensporige centralisatie van dergelijke gegevens en het introduceren van een zogenaamde privacydrempel voor online transacties om tracering voor antiwitwasdoeleinden te beteugelen.

Wat is de digitale euro?

Het is de bedoeling dat de digitale euro elektronische betalingen voor individuen zal vergemakkelijken, zowel online als offline, waarbij prioriteit wordt gegeven aan privacy en gegevensbescherming.

Op 21 januari heeft de ECB ruim 700 miljoen dollar gereserveerd om de ontwikkeling van de offline digitale euro te bevorderen. Deze stap maakt deel uit van een bredere strategie om een digitale euro te lanceren – een Europese betaalmethode die kosteloos kan worden gebruikt voor digitale transacties in de hele eurozone.

Belangrijk is dat het Eurosysteem – dat fungeert als aanbieder van de digitale euro-infrastructuur – niet in staat zou zijn de identiteit achter digitale eurotransacties te onderscheiden, omdat alleen betalingsdienstaanbieders toegang zouden hebben tot dergelijke informatie.

Vraag naar meer privacy wordt beantwoordt?

Te midden van de groeiende zorgen over privacy is de inzet van de ECB om de privacynormen met de digitale euro te verhogen een welkome opluchting voor voorstanders van digitale valuta’s van de centrale banken (CBDC’s).

Offline transacties waarbij gebruik wordt gemaakt van de digitale euro streven ernaar de discretie van het wisselen van contant geld na te bootsen, waarbij transactiegegevens tussen betaler en begunstigde worden beschermd.

Omgekeerd zullen bij online transacties de ECB een minimale set gepseudonimiseerde gegevens moeten verwerken, voornamelijk voor essentiële functies zoals afwikkeling, waardoor gebruikers ongekende controle over hun informatie krijgen.

De munt is ontworpen met het oog op financiële stabiliteit en is klaar om rentevrij te zijn, met beperkingen op staatsbezit. Dit weerspiegelt de doelbewuste strategie van de ECB om compatibiliteit met traditionele bankinstellingen te garanderen in plaats van zich als concurrent voor te doen. Bovendien zal een innovatieve oplossing digitale europortefeuilles naadloos koppelen aan bankrekeningen, waardoor transacties worden gestroomlijnd zonder dat vooraf financiering van portefeuilles nodig is.

CBDC-kritiek

Te midden van de opwinding rond de digitale vooruitgang zijn er afwijkende stemmen die voorzichtigheid betuigen. Critici, zoals EP-lid Cristian Terheș, hebben bijvoorbeeld hun bezorgdheid geuit over de mogelijkheid van buitensporige overheidscontrole en de potentiële erosie van de privacy die gepaard gaat met een digitale munt.

Deze zorgen benadrukken de genuanceerde uitdaging waarmee de ECB wordt geconfronteerd terwijl zij navigeert tussen het omarmen van digitale vooruitgang en het beschermen van individuele vrijheden.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!