25% van de Ethereum-voorraad staat ‘vast’ in staking

Voor het eerst heeft het gedeelte van de Ether-voorraad gestaked op het Ethereum-netwerk een kwart van de voorraad overschreden. Dit komt bijna een jaar na de Ethereum Shapella-upgrade, waarbij de ether-voorraad meer dan 30,1 miljoen ETH overschreed, met een waarde van ongeveer $73 miljard.

Als ether die wacht op staking in de wachtrij van het netwerk wordt meegerekend, overschrijdt het gestakete ETH-bedrag 25% van de voorraad, vertegenwoordigd door 942.023 individuele validatorinzetten.

Ether-staking nam toe na de Ethereum Shapella-upgrade in april 2023 – waardoor gebruikers en validators voor het eerst hun gestaakte ether op het netwerk konden opnemen. Sinds de upgrade is er een nettostroom van 10,25 miljoen ETH gestaked.

De beschikbaarheid van liquid stakingsoplossingen zoals Lido en Rocket Pool heeft het proces ook gemakkelijker gemaakt en heeft aanzienlijk bijgedragen aan de toename – waardoor staking van minder dan 32 ETH mogelijk is, terwijl de waarde van gestaakte activa wordt vrijgemaakt voor gebruik als onderpand in DeFi.

Echter, de stakingsbeloningen zijn aanzienlijk gedaald, waarbij een grotere deelname aan staking over het algemeen leidt tot lagere beloningen per staker. De beloningsgraad voor staking is gedaald van een hoogtepunt van 8,6% na Shapella tot onder de 4% nu.

Lido Finance-validators maken momenteel meer dan 31% van de ETH-stakes uit, wat voorheen zorgen deed rijzen dat de concentratie van gestaakte ether bij een enkele service mogelijk de decentralisatie en veiligheid van het netwerk zou kunnen beïnvloeden.

Gebruikers hebben echter de mogelijkheid om over te stappen naar alternatieve stakingsoplossingen, vergelijkbaar met miners die van mining-pools wisselen in proof-of-work-blockchains. Na Lido staat de stakingsdienst van de gecentraliseerde crypto-exchange Coinbase op de tweede plaats, met 14% van de gestakete ether, terwijl Binance op de derde plaats staat met 4%.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!