Europa betreedt Bitcoin ETF-arena met gedurfde zet

Europa zet grote stappen in de wereld van cryptocurrency en maakt een gedurfde entree in de strijd om spot Bitcoin ETF’s. Deze zet komt op het moment dat de Verenigde Staten, bekend om hun financiële kracht, recentelijk een nieuwe golf van spot Bitcoin ETFs hebben verwelkomd, dankzij goedkeuring van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).

Prijsgevecht in de ETF-markt

Als dynamische reactie op de laatste crypto rage in de VS, hebben Europa’s financiële maestro’s, Invesco en WisdomTree, hun kosten drastisch verlaagd, als een paar financiële Zorro’s. Ze hebben meer dan 60% van hun kosten voor Europese Bitcoin (BTC) producten afgesneden, waarmee ze een duidelijk statement maken: Europa is niet alleen een toeschouwer; het duikt vol in de strijd.

De Amerikaanse markt bruist van de ‘ongekende aanvoer van nieuwe producten’, zoals Gary Buxton, hoofd van Invesco’s ETF’s in EMEA en Azië-Pacific, het uitdrukt. Deze toestroom heeft geleid tot een aardverschuiving in de markt, waarbij de kosten worden verlaagd om meer investeerders aan te trekken. Zo had Ark Investment Management oorspronkelijk het plan om 0,8% kosten te rekenen voor hun ETF, maar besloot uiteindelijk om de eerste zes maanden geen kosten te rekenen of tot ze $1 miljard aan activa bereiken. BlackRock maakt ook indruk met een competitieve kost van 0,25%, en biedt vroegkomers een korting van 0,12%.

Ondertussen, terug in Europa, zitten Invesco en WisdomTree niet stil met hun thee; ze zijn actief betrokken in het spel van kostenverlaging. Invesco’s Physical Bitcoin ETP bijvoorbeeld, verlaagt zijn kosten van 0,99% naar 0,39%. WisdomTree blijft niet ver achter, met het verlagen van de kosten voor hun $325 miljoen WisdomTree Physical Bitcoin ETP van 0,95% naar 0,35%. Het is een financieel touwtrekken, en Europa trekt hard.

Europa’s crypto schaakbord

Maar laten we niet vergeten dat Europa al een tijdje in het crypto spel zit, met zijn eigen regels en strategieën. Spot Bitcoin ETPs zijn al een tijdje in Europa, waarbij investeerders een stukje van de digitale token actie krijgen zonder het wilde westen van ongereguleerde markten. Europa was zijn tijd vooruit toen de Zweedse leverancier XBT AB in 2015 Bitcoin Tracker One lanceerde, de eerste Bitcoin-gebaseerde beveiliging op een gereguleerde beurs. Fast forward naar 2023, en de Jacobi FT Wilshire Bitcoin ETF maakt zijn grote debuut op Euronext Amsterdam, in lijn met de EU-visies op duurzame blockchain innovatie.

De benadering van Europa tot cryptocurrency verschilt van de gung-ho stijl van de VS. Hier is de investeringscultuur meer vergelijkbaar met een doordacht schaakspel dan een high-stakes pokerspel. Terwijl de Amerikaanse markt moedig Bitcoin ETF’s omarmt, hebben Europese investeerders het koel gespeeld met ETPs, die meer vertrouwd zijn aan deze kant van de oceaan.

Martijn Rozemuller van VanEck suggereert dat de recente beslissing van de Amerikaanse SEC een game-changer kan zijn voor de crypto scene in Europa, mogelijk de Europese interesse in cryptocurrency verhogend. Echter, de Europese cryptomarkt, verspreid over verschillende beurzen, wordt geconfronteerd met unieke uitdagingen zoals liquiditeit en belastingoverwegingen, zoals opgemerkt door Peter Sleep van 7IM.

Ondanks deze hindernissen is Europa’s intrede in de Bitcoin ETF-arena niet alleen een kwestie van inhalen met de VS. Het gaat om het creëren van een eigen niche in de wereldwijde cryptomarkt, waarbij innovatie wordt gecombineerd met een doordachte aanpak. Terwijl het cryptolandschap evolueert, zal Europa misschien niet hetzelfde succesverhaal als de VS met spot Bitcoin ETFs nabootsen, maar het is zeker bezig met het creëren van zijn eigen verhaal.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!