Bitcoin laat zijn kracht zien: Hashrate bereikt all-time high! Is een stijging op komst?

Het Bitcoin-netwerk heeft een opmerkelijke mijlpaal bereikt: het heeft een recordhoogte van meer dan 500 exahashes per seconde bereikt. Simpel gezegd: de hashrate (hashsnelheid in het Nederlands) meet hoeveel rekenkracht wordt besteed aan de ondersteuning van het Bitcoin-netwerk, wat het aantal complexe berekeningen aangeeft dat het elke seconde kan uitvoeren.

De stijging van de hashrate en het belang ervan

Deze stijging van de hashrate heeft aanzienlijke gevolgen voor het Bitcoin-netwerk. In de eerste plaats verbetert het de veiligheid van het netwerk. Een hogere hashrate betekent dat er meer computerbronnen nodig zijn om met blockchain-gegevens te knoeien, waardoor het voor cyberaanvallen veel moeilijker wordt om te slagen. Deze toename van de rekenkracht versterkt de algehele veerkracht van het Bitcoin-ecosysteem tegen potentiële bedreigingen.

Bovendien weerspiegelt de stijging van de hashrate de toenemende betrokkenheid van miners, wat wijst op een levendig en groeiend netwerk. Het Bitcoin-protocol past de mining-moeilijkheid automatisch aan op basis van veranderingen in de hashrate, waardoor een consistente detectiesnelheid van blokken wordt gegarandeerd en de voorspelbaarheid van het Bitcoin-aanbod behouden blijft.

De groeiende hashrate toont ook de voortdurende toewijding van miners die zwaar investeren in geavanceerde mining-apparatuur en energie. Voor beleggers dient een sterke hashrate als symbool van een betrouwbaar en robuust netwerk, waardoor meer vertrouwen ontstaat in de levensvatbaarheid van Bitcoin op de lange termijn.

Marktbeïnvloeders reageren op de mijlpaal

Yassine Elmandjra van ARK Invest geeft waardevolle inzichten in deze ontwikkeling. Hij benadrukt de enorme omvang van de rekenkracht van Bitcoin, die traditionele maatstaven en benchmarks overtreft. Ter illustratie: de verwerkingscapaciteit van het netwerk komt overeen met het uitvoeren van miljarden berekeningen voor elke ster in onze Melkweg.

Elmandjra wijst erop dat het bereiken van deze prestatie millennia zou duren voor de hele wereldbevolking, waarbij elke persoon één hash per seconde zou uitvoeren. Vergeleken met de krachtigste supercomputers ter wereld is het netwerk van Bitcoin ongeveer 500 keer krachtiger.

Anthony Pompliano van Pomp Investments herhaalt de gevoelens van Elmandjra en benadrukt het belang van deze recordbrekende hash-rente voor beleggers. Hij onderstreept het idee dat het netwerk van Bitcoin het krachtigste computernetwerk ter wereld is.

Wat betekent dit voor de Bitcoin prijs?

Ondanks de positieve gevolgen van een hoge hashrate laat de BTC/USD-markt een gemengde reactie zien, zoals blijkt uit recente prijsbewegingen. Er is een voortdurende strijd tussen bulls en bears om dominantie op de Bitcoin-markt. De mijlpaal zou echter mogelijk kunnen duiden op een aanstaande rally op de cryptomarkt. Historisch gezien is een sterke hashrate vaak gecorreleerd met een groter beleggersvertrouwen en marktgroei. Naarmate het netwerk sterker en veiliger wordt, wordt de weg geëffend voor positieve verschuivingen in de marktdynamiek van Bitcoin.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!