Short squeeze alert met potentiële rally voor twee crypto’s

Het sentiment in de cryptocurrency-markt is deze week verschoven naar bearish tijdens de retracement na de goedkeuring van de Bitcoin ETF. Er zijn echter indicatoren die aangeven dat deze neerwaartse trend op het punt staat te eindigen, wat short squeezes tegen de crypto short sellers zou kunnen veroorzaken.

Opmerkelijk is dat de totale marktkapitalisatie van crypto in de afgelopen zeven dagen sinds 12 januari $132,5 miljard (7,68%) heeft verloren. De beweging resulteerde in een volume van $4,95 biljoen, en de Relative Strength Index (RSI) herstelde enigszins van de oversold-drempel.

Ondertussen blijven sommige cryptocurrencies open short-posities opbouwen in de derivatenmarkt, ondanks tekenen van omkering in de technische analyse. Deze situatie bevordert een short-squeeze-evenement, aangezien achterblijvende handelaren opwaartse liquiditeit verschaffen die aantrekkelijke doelen kunnen worden voor market makers. Er zijn met name veel short liquidaties in open interest opgemerkt voor Bitcoin (BTC) en Solana (SOL), volgens gegevens van CoinGlass.

De waarschuwing voor de short squeeze van Bitcoin van 16 januari blijft geldig omdat de liquidatie zich opstapelt bij hogere prijzen. Zoals destijds gemeld, heeft BTC voldoende liquiditeit vanaf de huidige prijzen tot $50.000 op het wekelijkse tijdsbestek.

Interessant genoeg suggereert de liquidatieheatmap voor 3 dagen dat een short squeeze aan kracht wint en mogelijk volgende week kan plaatsvinden. In het bijzonder is er $207 miljoen aan beschikbare liquiditeit bij $43.323, wat een snelle stijging naar deze prijzen binnenkort bevordert.

Bitcoin handelt momenteel op $41.453 en het 24-uursvolume begint weer toe te nemen, met meer dan $50 miljard verhandeld. In de afgelopen 24 uur openden handelaren $25,32 miljard aan shortposities, terwijl het open interest $18,12 miljard bedraagt.

Aan de andere kant heeft Solana in de afgelopen 24 uur waarde, volume en open interest verloren. Desondanks blijven shortposities in dezelfde periode toenemen met $3,15 miljard, wat 51,91% van zijn volume uitmaakt.

Deze combinatie van factoren suggereert dat de markt de huidige trend zou kunnen afwijzen, wat de prijzen enigszins omhoog zou kunnen drijven. Derhalve zou dit gedrag voldoende kunnen zijn om de dichtstbijzijnde liquidaties tussen $95,9 en $96,8 te activeren in een kleine short squeeze. Verder zou de $100 het volgende aantrekkelijke doelwit zijn, gezien de liquiditeitspools van Solana.

Het is echter belangrijk te begrijpen dat geconcentreerde liquiditeit niet garandeert dat deze liquidaties zullen plaatsvinden. Er is vraag nodig voor prijsstijgingen, wat noodzakelijk is om een short squeeze te activeren. Concluderend is de cryptocurrency-markt onvoorspelbaar, en alles kan in een kwestie van uren of zelfs minuten veranderen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!