Onbekende Bitcoin-investeerder stuurt $1,2 miljoen naar wallet van Satoshi Nakamoto

Een niet-geïdentificeerd Bitcoin-adres stuurde om nog onbekende redenen een groot bedrag van 27 BTC – ter waarde van ongeveer $1,2 miljoen – naar een portemonnee-adres van Satoshi Nakamoto, de pseudonieme schepper van de koningsmunt. Als gevolg hiervan vragen velen zich in de cryptomarkt zich af: wie deze transactie heeft uitgevoerd en waarom?

$1,2 miljoen verzonden naar de wallet van Satoshi Nakamoto

Coinbase-directeur Conor Grogan merkte voor het eerst de transactie op, waarbij een ongeïdentificeerde portemonnee 26,92 BTC, ter waarde van ongeveer $1,2 miljoen, naar de Bitcoin “Genesis”-portemonnee stuurde, waarin de beloning van 50 BTC is opgeslagen voor het allereerste BTC-blok dat op 3 januari 2009 werd gedolven. De door de portemonnee verzonden BTC werd vanuit Binance verstuurd, die op 5 januari 2024 werd geautoriseerd.

Het adres dat de enorme uitbetaling ontving, wordt beschouwd als de persoonlijke portemonnee van Satoshi, die sinds 2011 inactief is. De portemonnee bevat nu ongeveer 100 BTC ter waarde van $4,5 miljoen na de transactie van vrijdag.

Crypto-enthousiastelingen sturen van tijd tot tijd minuscule BTC naar de Genesis-portemonnee als eerbetoon aan de altijd ongrijpbare Satoshi. Zo ontving het adres maandag maar liefst vijftien afzonderlijke uitbetalingen. Het is echter opvallend dat de gigantische transactie van $1,2 miljoen slechts twee dagen na de 15e verjaardag van Bitcoin’s Genesis-blok kwam.

Maar de oogverblindende betaling van een miljoen dollar op vrijdag leidde tot een mix van theorieën van waarnemers uit de industrie over wie erachter zou kunnen zitten.

Satoshi maakt een comeback in 2024 of gaat er $1,2 miljoen verloren?

Grogan van Coinbase vroeg zich af of Satoshi ‘wakker werd’ en de Bitcoin van Binance verplaatste of dat iemand permanent een miljoen dollar vernietigde. Hij zei het volgende:

“Of Satoshi werd wakker, kocht 27 Bitcoin van Binance en stortte het in hun portemonnee, of iemand verbrandde gewoon een miljoen dollar.”

Sommige waarnemers beweerden dat de transactie een vergissing zou kunnen zijn, of gebaseerd op de timing, gerelateerd aan marketinginspanningen van een Amerikaanse vermogensbeheerder die de meeste aandacht wilde trekken in de opwindende race naar een Bitcoin ETF.

De prominentev crypto-advocaat Jeremy Hogan theoretiseerde op zijn beurt dat de betaling van een miljoen dollar een hefboom zou kunnen zijn voor de nieuwe crypto-belastingwet in een poging Satoshi te dwingen zijn identiteit bekend te maken. Vanaf 1 januari zijn ontvangers van cryptobetalingen ter waarde van meer dan $10.000 in de VS verplicht deze transacties te melden aan de Internal Revenue Service (IRS), anders riskeren ze gevangenisstraf. Hij zei:

“Het enige dat enige zin heeft, is dat de afzender Satoshi wegspoelt. Satoshi moet zichzelf doxen of de wet overtreden.”

Sommigen merkten echter op dat dit alleen praktisch zou zijn als Nakamoto onderworpen zou zijn aan de Amerikaanse belastingwetten.

Het ware motief voor het sturen van meer dan een miljoen dollar aan BTC naar de Genesis-portemonnee is op het moment van schrijven nog steeds een compleet mysterie.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!