Solana, co-founder overtuigd van schaalbaarheid zonder Layer-2

Anatoly Yakovenko, medeoprichter van Solana, heeft verklaard dat hij ervan overtuigd is dat hun blockchain de groeiende vraag naar gedecentraliseerde applicaties (DApps) aankan, zonder de noodzaak van layer-2-oplossingen zoals die worden gebruikt door Ethereum.

Solana behoeft geen Layer-2 oplossingen

In een X-post betoogde Yakovenko dat het ontwerp van Solana, dat gebruikmaakt van een hybride consensusmechanisme, het mogelijk maakt om efficiënt op te schalen zonder te leunen op extra lagen. De medeoprichter verklaarde dat hun doel uiteindelijk is om een wereldwijde atomaire state machine “zo snel als de natuurwetten toelaten” te synchroniseren. Met deze visie lijkt Yakovenko de rol van layer-2 off-chain opties zoals Arbitrum en Base te minimaliseren.

“Solana streeft naar het synchroniseren van een wereldwijde atomaire state machine zo snel als de natuurwetten toelaten,” zei Yakovenko op X. “In deze eindfase komt elke layer-2, side chain of zero-knowledge proof Valadium op hetzelfde neer. Het zijn externe uitvoeringsomgevingen die geen atomaire samenstelling met de rest van de layer-1 state kunnen waarborgen.”

Ondanks de positie die Yakovenko inneemt, zei de medeoprichter dat het voor ontwikkelaars mogelijk blijft om layer-2-oplossingen te creëren. Het zal echter niet noodzakelijk zijn omdat het netwerk dergelijke vraag aankan zonder dergelijke omwegen.

Ethereum houdt vast aan de cruciale rol van Layer-2 voor schaalvergroting

In tegenstelling tot Ethereum’s benadering, die steeds meer leunt op layer-2-oplossingen om congestie en hoge transactiekosten te verlichten, blijft Ethereum overtuigd van de cruciale rol van Layer-2 in schaalvergroting. Layer-2-opties zoals Optimism en Arbitrum winnen aan populariteit vanwege hun vermogen om transacties van het mainnet af te leiden, terwijl ze compatibiliteit behouden met bestaande slimme contracten.

Solana price trending sideways on the daily chart | source: SOLUSDT on Binance, TradingView

Om de impact van deze oplossingen op het schalen van Ethereum te kwantificeren, laten L2Beat-gegevens zien dat de gecombineerde Total Value Locked (TVL) van layer-2-oplossingen meer dan $20 miljard bedraagt. Arbitrum, dat op 5 januari $10 miljard aan activa beheert, is de grootste speler in dit ecosysteem.

Layer-2s total value locked | Source: L2Beat


Terwijl Yakovenko’s opmerkingen de inspanningen van Solana weerspiegelen om een hoogwaardige, kosteneffectieve omgeving voor apps te bieden, zijn er incidenten geweest waarbij het netwerk vastliep, wat twijfels opriep over de betrouwbaarheid ervan. Als reactie hierop plant het platform een upgrade van zijn client, met de toevoeging van Firedancer om de betrouwbaarheid en prestaties van de nodes te verbeteren.

Aan de andere kant lijkt Ethereum de weg van layer-2 in te slaan. Tijdens hun ontwikkelaarsvergadering is besloten dat de gaslimiet van Ethereum niet verder zal worden verhoogd dan het niveau van 30 miljoen gwei. Analisten hebben geconcludeerd dat dit betekent dat de plannen voor on-chain schaalvergroting worden vertraagd ten gunste van off-chain methoden, met name off-chain en sidechain rails.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!