Stablecoin turbulentie: Marktkapitalisatie keldert, toekomst onzeker

In de afgelopen jaren is de markt voor stablecoins aanzienlijk vertraagd, met name sinds medio 2022, na de instorting van Terra’s stablecoin. Bovendien heeft het New York Department of Financial Services (NYDFS) vorig jaar Paxos opgedragen om de uitgifte van BUSD te staken. Naast deze tegenslagen zijn de voorraden van drie andere stablecoin-activa drastisch verminderd, waarbij ze nu minimale aandacht krijgen. Zo heeft Gemini’s stablecoin GUSD een verbluffende daling van 93% in zijn voorraad gezien.

Dollar-gekoppelde tokens in turbulente wateren

Aan het einde van juni 2023 stond Gemini’s stablecoin GUSD op de negende plaats qua grootste stablecoins naar marktkapitalisatie. In dezelfde periode kreeg het een A-beoordeling van de onafhankelijke, non-profit stablecoin-ratingfirma Bluechip. Desondanks wees het rapport erop dat GUSD “niet veel wordt gebruikt in de cryptomarkten, en daardoor aanzienlijk minder liquiditeit heeft op beurzen.” Op dat moment bedroeg de marktkapitalisatie van GUSD ongeveer $564,86 miljoen, maar is nu met 93,10% gedaald tot $38,93 miljoen.

Ter illustratie, Gemini’s stablecoin vertegenwoordigt nu slechts 0,0423% van USDT’s forse marktkapitalisatie van $92,10 miljard. Bovendien overtrof het wereldwijde handelsvolume van GUSD in de afgelopen dag nauwelijks een miljoen dollar, in schril contrast met USDT’s $52,51 miljard. Als gevolg hiervan zakte GUSD van de negende grootste stablecoin naar de 24ste plaats en staat het momenteel op de 667ste plaats onder 12.000 crypto-activa. Hoewel de primaire beurs voor GUSD Gemini is, wordt het ook verhandeld op Coinbase en Curve.

De marktkapitalisatie van GUSD in de afgelopen 12 maanden.

Dit jaar heeft ook gezien dat een andere stablecoin, Paxos’ pax dollar (USDP), zijn marktwaardering van een miljard dollar behield tot eind juni. Momenteel is de marktkapitalisatie van USDP gedaald naar $369 miljoen, wat een daling van 63% of een verlies van $631 miljoen weerspiegelt. Ondanks deze daling behoudt USDP zijn positie als de negende grootste stablecoin naar marktwaardering, hoewel het in juni 2023 als zevende grootste werd gerangschikt. De krimp van BUSD uitgegeven door Paxos was te verwachten, maar de daaropvolgende inkrimping van USDP was onverwacht.

Desalniettemin heeft Paxos onlangs goedkeuring ontvangen van NYDFS en is strategieën aan het uitwerken om de aanwezigheid van zijn stablecoin op Solana te vergroten. In tegenstelling, heeft de stablecoin slechts een wereldwijd handelsvolume van $3,87 miljoen bereikt, een cijfer dat aanzienlijk overschaduwd wordt door titanen zoals USDC, dat $9,49 miljard aan handel zag in de afgelopen dag. Een andere digitale valuta gekoppeld aan fiat, magic internet money (MIM), gecreëerd door het defi-project Abracadabra Money, is gedaald in de stablecoin-hiërarchie. Voor de ondergang van Terra stond MIM als de zesde grootste stablecoin.

MIM ook niet meer relevant qua marktkapitalisatie

Momenteel is MIM gedaald naar de 21ste plaats, dalend van een marktwaardering van $2,81 miljard in april 2022 tot de huidige $51 miljoen. Eerder dit jaar, met name rond eind februari, was de marktkapitalisatie van MIM twee keer zo groot als nu voordat het een scherpe inkrimping ervoer. Met een handelsvolume van ongeveer $309.079, is de activiteit van MIM opvallend laag, zelfs in vergelijking met kleinere handelsvolumes. Momenteel wordt MIM het meest actief verhandeld op Trader Joe, met andere opmerkelijke platformen, waaronder Camelot en Uniswap V3, voornamelijk gekoppeld aan wrapped avalanche (WAVAX).

GUSD, USDP en MIM hebben in de afgelopen 12 maanden een sterke daling gezien, wat een gevoel van vergankelijkheid in de markt oproept. MIM’s neerwaartse spiraal begon na de ineenstorting van Terra’s UST, terwijl de dalingen van GUSD en USDP plaatsvonden in 2023. Het falen van UST schokte de crypto-industrie en zelfs USDC zag een depegging-incident plaatsvinden toen Silicon Valley Bank in maart 2023 instortte. Met herinneringen aan deze turbulente wateren bevindt de stablecoinmarkt zich schijnbaar op een kruispunt. Hoewel het er voorzichtig optimistisch uitziet in de wereld van stablecoins, weet niemand wat de tijden zullen brengen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!