Bitcoin keldert met $3.000 op zijn 15e verjaardag: Markt in shock

De oorspronkelijke cryptocurrency Bitcoin (BTC) heeft op de 15e verjaardag van zijn ‘Genesis’-dag plotselinge, massale en scherpe uitstroom ervaren, waarbij het grootste deel van zijn winst van de afgelopen 30 dagen werd uitgewist.

Bitcoin daalde onder de $42.000 op 3 januari, waarbij het binnen slechts twee uur minstens $3.000 aan waarde verloor, volgens gegevens van CoinGecko. Op CoinMarketCap daalde Bitcoin tot zo laag als $40.700 van zijn intraday hoogtepunt van $45.600, opgenomen op het moment van schrijven.

Op het moment van schrijven handelt Bitcoin tegen $42.608, bijna 6% lager dan de afgelopen 24 uur, laten gegevens van CoinGecko zien. De cryptocurrency is ook met 1,5% gedaald over de afgelopen 14 dagen en zag bijna geen winst over de afgelopen 30 dagen.

Bitcoin 24-uurs prijsgrafiek. Bron: CoinGecko

De scherpe daling in de BTC-prijs kwam toen het digitale financiële dienstenplatform Matrixport zijn recente voorspelling introk dat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) mogelijk de eerste spot Bitcoin exchange-traded funds (ETF’s) in januari 2024 zou goedkeuren.

Matrixport sprak op 1 januari zijn vertrouwen uit op X (voorheen Twitter) dat Bitcoin zou stijgen naar $50.000, gedreven door factoren zoals een “op handen zijnde goedkeuring van een Bitcoin spot ETF.” Het bedrijf verklaarde ook dat een potentiële goedkeuring van een spot Bitcoin ETF zelfs vóór de verwachtingen van de meeste handelaren voor goedkeuring op 8, 9 of 10 januari aangekondigd kon worden.

Slechts een dag na het uitbrengen van een voorspelling over mogelijke goedkeuringen in 2024, heeft Matrixport een ommekeer gemaakt in zijn voorspelling, waarbij het op 2 januari zijn voorspelling bijwerkte met de bewering dat de SEC alle Bitcoin spot ETF’s in januari zal afwijzen en dat goedkeuringen van spot Bitcoin ETF’s niet zullen komen voor Q2 van dit jaar.

De gemeenschap reageerde snel op de controversiële voorspellingen van Matrixport, waarbij velen het bedrijf beschuldigden van het manipuleren van de BTC-prijs.

Bitcoin-investeerder Alistair Milne merkte op dat Matrixport is opgericht door Jihan Wu, een Chinese miljardair crypto-ondernemer en medeoprichter van het crypto-mijnbedrijf Bitmain. Industrieanalist James Van Straten merkte op dat Wu een prominente supporter is van Bitcoin Cash, een hard fork van Bitcoin gecreëerd in 2017.

“Als iemand gelooft in wat Matrixport publiceert, heb ik een verband om aan je te verkopen,” schreef de analist.

Sommige belangrijke waarnemers van spot Bitcoin ETF’s hebben ook gereageerd op het nieuws. “We hebben niets gehoord dat iets anders dan goedkeuring aangeeft, maar ik wil de man het voordeel van de twijfel geven, dus ik vraag me af of hij bronnen heeft of dat hij gewoon speculeert,” schreef Bloomberg ETF-analist Eric Balchunas op X.

“Om duidelijk te zijn: ik zeg niet dat afwijzing volledig onmogelijk is,” verklaarde Balchunas later, eraan toevoegend: “Maar we hebben niets gehoord dat dat aangeeft.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!