Shanghai-vestiging van Bank of China voert eerste CBDC-transactie uit

De Bank of China’s vestiging in Shanghai heeft op dinsdag de primeur van de eerste grensoverschrijdende digitale yuan (RMB) transactie afgerond. Volgens lokale kranten vond deze transactie plaats in samenwerking met de Shanghai Gold Exchange om een afrekening van 100 miljoen yuan in edelmetalen te voltooien.

Deze mijlpaal wordt gemarkeerd temidden van de grootschalige binnenlandse retailpilot van de centrale bank digitale valuta (CBDC) in China, en betekent de introductie van internationale digitale RMB-betalingen.

China heeft digitale betalingen voor grondstoffen afgehandeld

Lokale mediaplatforms melden dat de transactie werd gefaciliteerd door een samenwerking tussen de Shanghai-vestiging van de Bank of China en haar RMB Trading Business Headquarters, samen met BOC Hong Kong.

De woordvoerder van de Shanghai-vestiging benadrukte de synergie tussen de lokale en Hong Kong-vestigingen bij de uitvoering van deze digitale transactie.

Volgens het rapport heeft de vestiging eerder de eerste grensoverschrijdende digitale RMB-betaling in het commodities-veld uitgevoerd, waarbij digitaal geld werd gebruikt voor de aankoop van geïmporteerde ijzererts voor de Baowu Group. Daarnaast heeft de bank geholpen bij het ontwikkelen van systeemondersteuning voor buitenlandse financiële instellingen, waaronder de lancering van een digitaal RMB-project voor BNP Paribas (China), en het vergemakkelijken van digitale RMB-zaken en betalingssystemen.

CBDC-ontwikkeling versnelt

In oktober benadrukte een Chinese valutaregulator de unieke “programmeerbare kenmerken” van CBDC’s, die cruciaal kunnen zijn voor het vergroten van de doeltreffendheid van monetair beleid.

Door de staat beheerde Chinese banken nemen actief deel aan proeven van de Bank for International Settlements en richten zich op grensoverschrijdende transacties met digitale valuta, waarmee China zich op de voorgrond van de digitale valuta-implementatie plaatst.

Op basis van gegevens van de Atlantic Council overweegt 98% van het wereldwijde BBP, vertegenwoordigd door 130 landen, actief de adoptie van CBDC, wat een aanzienlijke toename is sinds mei 2020, toen slechts 35 landen zich in dat stadium bevonden.

De ontwikkeling van CBDC’s is opmerkelijk onder de G20-landen, waar 19 landen de geavanceerde pilotfase hebben bereikt.

Recentelijk lanceerde een werkgroep van de Norges Bank de vierde fase van een diepgaande studie naar CBDC’s, wat wijst op een breed internationaal belang.

De adoptie van stablecoins trekt ook de aandacht van centrale banken wereldwijd, met opmerkingen van gouverneur Rhee Chang-Yong van de Bank of Korea over de uitdagingen die stablecoins vormen voor de financiële stabiliteit. De gouverneur benadrukte de noodzaak voor centrale banken om de implementatie van hun digitale valuta te versnellen voor stabiliteit en controle in de evoluerende monetaire omgeving.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!