Bitcoin halvering is al ingeprijsd volgens JP Morgan

JP Morgan heeft koud water gegoten over de hoop op een crypto bull run volgend jaar, waarbij de analisten van de bank een “voorzichtige” houding aannemen in hun crypto-uitzicht voor 2024. Analisten onder leiding van Nikolaos Panigirtzoglou zeiden in een recent gepubliceerd rapport dat de halvering “grotendeels is ingeprijsd”, aangezien het halveringsevenement en het effect ervan op het aanbod van Bitcoin (BTC) “voorspelbaar zijn en naar onze mening goed zijn verwerkt in de huidige prijs.”

Het team betoogde dat op basis van de huidige hashsnelheid en mining-moeilijkheid de productiekosten voor mijnwerkers zouden stijgen van ongeveer $22.000 op dit moment tot ongeveer $44.000 na de halvering.

De huidige prijs van Bitcoin, ongeveer $43.000, is consistent met een daling van 5% in de hash-snelheid na de halvering, wat “te laag lijkt”, waarbij het team een daling van 20% in de hash-snelheid verwacht en mijnwerkers met hogere kosten de markt verlaten. Aangezien de prijs van BTC na de halvering in 2020 in een verhouding van 1:1 met de productiekosten van miners werd gebracht, en de huidige prijs van Bitcoin ongeveer twee keer de productiekosten is, impliceert dit volgens het rapport dat de halvering van 2024 grotendeels is ingeprijsd.

Het rapport uitte ook scepsis over de langverwachte goedkeuring van een spot Bitcoin ETF die vers kapitaal naar de markt zou brengen. De analisten van JP Morgan verwezen naar zowel het gebrek aan interesse van investeerders in reeds goedgekeurde spot ETF’s in Canada en Europa als de waarschijnlijkheid dat kapitaal zou verschuiven naar spot Bitcoin ETF’s van bestaande Bitcoin-producten, zoals de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), Bitcoin futures ETF’s en mining-bedrijven.

Het rapport betoogde dat tot wel $2,7 miljard uit GBTC zou kunnen vertrekken na de conversie naar een spot Bitcoin ETF, omdat investeerders winst nemen. Als die fondsen de markt zouden verlaten in plaats van naar andere Bitcoin-instrumenten te gaan, zou dit “ernstige neerwaartse druk” op de prijs van Bitcoin leggen, aldus de analisten.

Het rapport zei dat Ethereum BTC zou kunnen “overtreffen” in 2024 en wees op de EIP-4844 “Protodanksharding” upgrade als een potentieel katalysator, maar uitte zorgen over de centralisatie van staking op het Ethereum-netwerk.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!