“Binance gaat leidende positie als exchange verliezen”

Binance, ’s werelds grootste cryptocurrency-exchange, wordt verwacht zijn leidende positie te verliezen na de schuldbekentenis aan Amerikaanse aanklachten en een recordboete van $4,3 miljard. Terwijl de totale marktwaarde van cryptocurrencies de afgelopen week met 12% of $180 miljard is gestegen, heeft Binance Coin (BNB), het inheemse token van het platform, het grootste deel van de rally gemist en is slechts met 1,7% gestegen naar $231 op donderdagochtend in Londen.

BNB wordt vaak gezien als een weerspiegeling van het sentiment ten opzichte van de exchange, omdat het voordelen biedt aan houders, zoals lagere handelskosten op Binance. Het platform heeft dit jaar te maken gehad met een reeks onderzoeken door toezichthouders, wat resulteerde in schuldbekentenissen op 21 november voor overtredingen van de antiwitwaswetgeving en sancties in de Verenigde Staten.

Bloomberg-gegevens tonen aan dat BNB de enige grote token is die nog steeds een verlies boekt sinds het begin van het jaar. Hoewel Binance nog steeds het dominante platform is voor het kopen, verkopen en verhandelen van digitale activa en crypto-derivaten, vervaagt zijn dominantie.

Volgens CCData is het aandeel van Binance in spot handelsvolumes gedaald van 55% aan het begin van 2023 tot 32% in november. Ook zijn het marktaandeel in derivaten gedaald van meer dan 60% naar 48%. Hoofd digitaal onderzoek bij VanEck, Matthew Sigel, zei het volgende:

“We verwachten dat Binance zijn troon als de nummer 1 gecentraliseerde exchange op basis van volumes zal verliezen na het schikkingsvoorstel met Amerikaanse autoriteiten.”

Hij voegde eraan toe dat rivalen zoals OKX, Bybit, Coinbase en Bitget het potentieel hebben om de toppositie over te nemen.

Na de schikking met Amerikaanse autoriteiten pleitte Binance’s oprichter, Changpeng Zhao, schuldig en trad af als CEO. Richard Teng, een voormalig ambtenaar die crypto-executive werd, nam de rol van de nieuwe CEO over en staat nu voor de uitdaging om het bedrijf te hervormen om verdere regelgevingsproblemen te voorkomen en tegelijkertijd marktaandeel terug te winnen.

Teng heeft gewezen op de sterke inkomsten en winsten van Binance, maar staat onder druk om een formeel hoofdkantoor op te richten, een raad van bestuur aan te stellen en meer financiële transparantie voor het bedrijf te bieden.

Clara Medalie, directeur onderzoek bij Kaiko, legde uit dat de recente juridische problemen van Binance de reden zijn voor de ondermaatse prestaties van BNB op de markt. Ondanks recente tegenslagen heeft BNB het nog steeds beter gedaan over langere tijdsperioden. Het heeft een stijging van 700% gezien in de afgelopen drie jaar, vergeleken met een stijging van 121% in de index van de top 100 tokens.

Teng heeft gehint op het vermogen van de exchange om de $4,3 miljard te betalen die het is opgelegd door het Amerikaanse ministerie van Justitie. De crypto-baas zei onlangs in een post op X (voorheen Twitter) dat de exchange er financieel gezond uitziet.

De verklaring kwam als reactie op een post van Connor Lango, directeur business development bij Coinbase, die zei dat Binance waarschijnlijk in staat zal zijn “de volledige boete van $4,3 miljard van het ministerie van Justitie te betalen zonder de verkoop van enige crypto-activa”.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!