Solana-oprichter adviseert tegen het verspreiden van het ‘ETH killer’-verhaal

Anatoly Yakovenko, de grondlegger van Solana, vraagt in een boodschap op X (voorheen Twitter) om voorzichtig te zijn met het veroorzaken van een koude oorlog tussen Ethereum (ETH) en andere protocollen, waaronder Solana (SOL), die vaak worden bestempeld als ‘ETH killers’.

SOL en ETH kunnen samen floreren, aldus Yakovenko

Yakonenko betoogt dat het verspreiden van negatieve verhalen over Ethereum niet bijdraagt aan een constructieve dialoog en eerder schadelijk is voor het bredere ecosysteem. Hij stelt voor dat deze protocollen in harmonie naast elkaar kunnen bestaan, zonder de noodzaak om elkaar te confronteren met bedreigingen of de zogenaamde ‘kill’-mentaliteit. Hij beschrijft het als volgt:

“Technologieën die Pareto-efficiënt zijn, kunnen overlappende functies hebben en toch in vreedzame concurrentie coëxisteren. Ik voorzie geen scenario waarin Solana succesvol is ten koste van het verdwijnen van Ethereum.”

Anatoly drukt zijn afkeuring uit over het terughalen van de ‘ETH killer’-retoriek uit eerdere cycli en benadrukt dat het niet bijdraagt aan een positieve ontwikkeling. Hij blijft een techno-optimist en is ervan overtuigd dat er een toekomst mogelijk is waarin beide protocollen gedijen. Zijn standpunt is gebaseerd op het geloof dat Pareto-efficiënte technologieën kunnen concurreren zonder de noodzaak van eliminatie.

Bovendien deelt Yakovenko zijn optimisme over de toekomst, waarin technologische vooruitgang, zoals “Danksharding,” het mogelijk maakt om goedkopere blokken aan de blockchain toe te voegen. Deze technologie, geïnspireerd op Ethereum’s rollup-schaalmethodiek, vergroot de transactiedoorvoer door extra opslagruimte te bieden voor roll-up transacties op Solana.

De verklaring van Yakovenko onderstreept het geloof in de synergetische co-existentie van SOL en ETH, waarbij beide protocollen kunnen floreren en zelfs complementaire functies kunnen vervullen zonder wederzijdse belemmeringen.

Geen concurrenten, maar concullega’s

Te midden van de toenemende lof voor Solana in de crypto-sector, waarschuwt Yakovenko de gemeenschapsleden om geen ongezonde rivaliteit met het Ethereum-protocol te koesteren. Deze waarschuwing volgt op aankondigingen van Rune Christensen, mede-oprichter en CEO van MakerDAO, om het NewChain-protocol op Solana te forken, weg van Ethereum, wat tot speculaties leidde over een concurrentiestrijd.

Yakovenko benadrukt echter dat het een algemene overwinning voor open source was en drong er bij de Solana-gemeenschap op aan het niet als wapen tegen Ethereum te gebruiken. In een eerdere episode, toen een lid van de Ethereum-gemeenschap Solana bekritiseerde, reageerde Yakovenko snel, benadrukkend dat Solana streeft naar een staatloze digitale sfeer met ongehinderde communicatie en transacties, vrij van kapitalistische tussenpersonen en overheidsbewaking.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!