Vodafone gaat samenwerken met Chainlink (LINK) op het gebied van digitale handelsdocumenten

Vodafone’s Digital Asset Broker (DAB) is geïntegreerd met het blockchain-orakelnetwerk Chainlink (LINK) na het voltooien van een succesvolle proof-of-concept-proef met het Japanse handelsbedrijf Sumitomo. Het doel is om de documentoverdracht en transactieverwerking in de mondiale handelssector ter waarde van 32 biljoen dollar te verbeteren.

Het proof-of-concept maakte gebruik van het Cross-Chain Interoperability Protocol (CCIP) van Chainlink om de IoT-apparaten van Vodafone in staat te stellen veilig gegevens te leveren aan blockchain-contracten en AI-systemen.

Volgens Vodafone zou een belangrijk gebruiksscenario kunnen bestaan uit vrachtschepen die autonome brandalarmen geïnstalleerd hebben. Deze kunnen dan, in het geval van brand, hun data automatisch doorgeven via DAB en CCIP voor mogelijke verzekeringsclaims.

Handelsdocumenten vormen een groot pijnpunt vanwege de repetitieve handmatige verwerking in papieren en digitale systemen met een lage interoperabiliteit. Vodafone lanceerde DAB in februari 2022 en testte het voor het eerst met Mastercard voor EV-laadbetalingen in het VK.

In mei werkte Vodafone samen met Sumitomo om een nieuwe entiteit te vormen die voor 80% eigendom is van Vodafone, waarin DAB en bijbehorende IP, contracten, technologie en software werden overgedragen. De bedrijven investeerden ook mee in Safaricom Ethiopië.

Door DAB te integreren met Chainlink’s CCIP is Vodafone van plan een geïntegreerde interface aan te bieden voor het overbrengen van gegevens, het activeren van smart contract uitvoering en het mogelijk maken van tokenbewegingen. Het gemak waarmee gegevens uit de echte wereld aan verschillende blockchains kunnen worden gekoppeld, zal naar verwachting nieuwe gebruiksscenario’s ontsluiten.

CCIP lanceerde zelf in september de Ethereum-schaaloplossing Arbitrum (ARB) en hielp bij het testen van een stablecoin in Australische dollar bij ANZ Bank. De knooppuntinfrastructuur biedt een gestandaardiseerde manier om activa tussen ketens te verplaatsen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!