Wat is Arbitrum (ARB)?

Cryptocurrencies hebben de wereld stormenderhand veroverd, en Ethereum (ETH) is een van de meest prominente platforms voor gedecentraliseerde applicaties (DApps) en smart contracts. Ethereum heeft echter te maken gehad met ernstige beperkingen op het gebied van schaalbaarheid, wat heeft geleid tot hoge transactiekosten en vertragingen. Dit is waar Arbitrum (ARB) in het spel komt. Arbitrum is een veelbelovende oplossing die is ontworpen om de schaalbaarheid van Ethereum te vergroten en de prestaties van het netwerk te verbeteren.

Introductie van Arbitrum

Arbitrum is een layer-2-schaaloplossing voor het Ethereum-netwerk. Het is ontwikkeld door het bedrijf Offchain Labs en biedt een manier om de capaciteit en efficiëntie van Ethereum aanzienlijk te vergroten zonder de veiligheid op te offeren. Layer 2 verwijst naar een secundaire laag bovenop het Ethereum-netwerk, waarmee transacties en smart contracts efficiënter kunnen worden afgehandeld, terwijl ze nog steeds worden beveiligd door het Ethereum-mainnet.

Heb je interesse gekregen om Arbitrum te kopen? Klik dan hier!

Hoe werkt Arbitrum?

Arbitrum maakt gebruik van een techniek genaamd Optimistic Rollup om zijn schaalbaarheidsvoordelen te bereiken. Hier is hoe het werkt:

 1. Optimistic Rollup: Arbitrum gebruikt een Rollup-aanpak om transacties te verwerken. In plaats van alle transacties direct op de Ethereum-blockchain vast te leggen, worden ze eerst off-chain afgehandeld in de Arbitrum-laag. Deze laag fungeert als een soort ‘wachtkamer’ voor transacties.
 2. Transactieafhandeling Off-Chain: Transacties worden snel en goedkoop off-chain afgehandeld in Arbitrum. Dit betekent dat gebruikers transacties kunnen uitvoeren zonder zich zorgen te hoeven maken over hoge gasprijzen of lange wachttijden.
 3. Vertrouwen in de Ethereum Mainnet: Arbitrum vertrouwt op het Ethereum-mainnet voor beveiliging. In plaats van elke transactie afzonderlijk op Ethereum vast te leggen, worden alleen samenvattingen van transacties periodiek naar Ethereum gestuurd. Dit vermindert de belasting van het Ethereum-netwerk en behoudt de veiligheid.
 4. Arbitrum Chain: Arbitrum heeft zijn eigen blockchain (Arbitrum-chain) waarop transacties snel worden afgehandeld. De Arbitrum-chain fungeert als een tussenlaag tussen de Ethereum-mainnet en off-chain transacties, waardoor de algehele doorvoer van het netwerk wordt vergroot.
 5. Exit Games: Om de veiligheid te waarborgen, stelt Arbitrum “exit games” beschikbaar. Als er een geschil ontstaat over de afhandeling van transacties, kan een exit game worden geactiveerd om de juiste staat van de Arbitrum-chain te herstellen door middel van Ethereum.

Voordelen van Arbitrum

Arbitrum biedt verschillende belangrijke voordelen voor zowel gebruikers als ontwikkelaars op het Ethereum-netwerk:

 1. Verbeterde Schaalbaarheid: Met Arbitrum kunnen veel meer transacties worden verwerkt tegen lagere kosten in vergelijking met het Ethereum-mainnet. Dit vermindert congestie en maakt snellere en goedkopere transacties mogelijk.
 2. Lagere Transactiekosten: De hoge gasprijzen op Ethereum waren een punt van zorg voor veel gebruikers. Arbitrum vermindert deze kosten aanzienlijk, waardoor gedecentraliseerde applicaties toegankelijker worden.
 3. Verbeterde Gebruikerservaring: Gebruikers kunnen profiteren van snellere transacties en een betere algehele ervaring bij het gebruik van DApps die Arbitrum integreren.
 4. Ontwikkelaarsvriendelijk: Voor ontwikkelaars is het integreren van Arbitrum in bestaande DApps relatief eenvoudig. Dit opent nieuwe mogelijkheden voor het creëren van gedecentraliseerde applicaties zonder de beperkingen van hoge gasprijzen.
 5. Behoud van Ethereum-beveiliging: Omdat Arbitrum vertrouwt op het Ethereum-mainnet voor beveiliging, hoeven gebruikers en ontwikkelaars zich geen zorgen te maken over de veiligheid van hun activa.

Toepassingen en gebruik van ARB

ARB is de native utility-token van het Arbitrum-netwerk en heeft verschillende toepassingen:

 1. Transactiekosten: Gebruikers kunnen ARB gebruiken om transactiekosten op het Arbitrum-netwerk te betalen, waardoor ze kunnen profiteren van de lagere kosten in vergelijking met Ethereum.
 2. Staken: Houders van ARB kunnen hun tokens inzetten in het netwerk om te helpen bij het beveiligen en valideren van transacties. Dit kan worden beloond met stakingsbeloningen.
 3. Governance: ARB-tokenhouders hebben zeggenschap over het netwerk en kunnen deelnemen aan besluitvorming over upgrades en veranderingen in het protocol.
 4. Beloningen: Sommige projecten en DApps die gebruikmaken van Arbitrum kunnen ARB-tokenbeloningen aanbieden aan gebruikers als stimulans voor deelname.

Heb je interesse gekregen om Arbitrum te kopen? Klik dan hier!

Toekomstperspectief

Arbitrum heeft het potentieel om een van de meest waardevolle Layer 2-oplossingen voor Ethereum te worden. Met de belofte van verbeterde schaalbaarheid en lagere kosten kan het bijdragen aan een bredere acceptatie van blockchain-technologie en gedecentraliseerde applicaties.

De ontwikkelaarsgemeenschap is enthousiast over Arbitrum, en veel projecten zijn al begonnen met het integreren van deze oplossing om de gebruikerservaring te verbeteren. De toekomst ziet er rooskleurig uit voor Arbitrum, met verwachte upgrades en verdere ontwikkeling om de prestaties en mogelijkheden te vergroten.

Waar te koop?

ARB is momenteel te koop op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland, Bitvavo. Bitvavo is een Europese exchange voor cryptovaluta, waarvan het hoofdkantoor bovendien in ons eigen land zit. Het is momenteel het goedkoopste handelsplatform van Nederland, en het aanbod bestaat uit ruim 180 cryptovaluta, waaronder ARB. Heb je interesse om deze munt, of een andere cryptocurrency, te kopen op Bitvavo? Als je jezelf nu aanmeldt krijg je tevens €10 als welkomstbonus.

Conclusie

Arbitrum (ARB) is een veelbelovende schaalbaarheidsoplossing voor Ethereum, die belooft de beperkingen van het netwerk aan te pakken en gebruikers en ontwikkelaars een verbeterde ervaring te bieden. Met zijn gebruik van Optimistic Rollup en het behoud van de beveiliging van Ethereum, heeft Arbitrum het potentieel om een belangrijke rol te spelen in de verdere adoptie van blockchain-technologie. Het ARB-token heeft verschillende toepassingen binnen het netwerk en kan aantrekkelijk zijn voor gebruikers die willen profiteren van de voordelen van Arbitrum. De toekomst zal uitwijzen hoe succesvol deze schaalbaarheidsoplossing zal zijn in het verbeteren van de algehele prestaties van Ethereum en gedecentraliseerde applicaties.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!