Maakt China zich klaar voor een comeback in de crypto-wereld?

China lijkt een terugkeer naar de wereld van crypto te overwegen, nu een van zijn naburige regio’s een meer gastvrije houding aanneemt ten opzichte van blockchain en digitale activa in het algemeen.

Een recent rapport van het blockchain-data-platform Chainalysis onthulde dat het recente crypto-volume dat naar Hong Kong is verplaatst, vergelijkbaar is met het volume dat in het afgelopen jaar naar het Chinese vasteland is gegaan, ondanks het feit dat Hong Kong slechts 0,5% van de bevolking van het vasteland herbergt.

“Hong Kong is een uiterst actieve cryptomarkt op basis van ruw transactievolume, met naar schatting $ 64,0 miljard aan crypto ontvangen tussen juli 2022 en juni 2023,” schreef Chainalysis in een uittreksel uit zijn Geografie van Cryptocurrency-rapport 2023. Ter vergelijking, China ontving $ 86,4 miljard aan transacties in dezelfde periode.

Ondanks China’s eerdere verboden op crypto-activa in 2021, bevordert Hong Kong nu actief de ontwikkeling van Web3 en heeft het in juni een beleidskader aangenomen dat vergelijkbare crypto- en traditionele financiële (TradFi) diensten onderwerpt aan dezelfde regelgevende normen. In augustus verleende Hong Kong ook zijn eerste retailcrypto-uitwisselingsvergunning aan HashKey. Chainalysis suggereert dat:

“Deze trend kan aangeven dat de Chinese overheid haar beleid ten aanzien van digitale activa herziet of op zijn minst meer openstaat voor crypto-initiatieven.”

Wat opvalt, is dat de meeste activiteit in de regio nog steeds plaatsvindt “over the counter” (OTC), een privé-omgeving die is ontworpen voor grote institutionele transacties om de markt niet te verstoren.

In tegenstelling tot China heeft Hong Kong een groter aandeel in “retail”-transacties (transacties met een waarde van minder dan $ 10.000), respectievelijk 8,5% en 4%. China heeft ook een veel groter aandeel in “professionele” transacties (tussen $ 10.000 en $ 1 miljoen), namelijk 34,8%, vergeleken met 25,1% voor Hong Kong.

Interessant is dat het grootste deel van de cryptobeweging in China (73,5%) nog steeds afkomstig is van gecentraliseerde beurzen, terwijl het merendeel van de activiteit in Hong Kong (68,3%) gerelateerd is aan gedecentraliseerde financiën (DeFi).

Chengyi Ong, hoofd APAC-beleid bij Chainalysis, benadrukte dat het verbieden van alle cryptotransacties, zoals China heeft gedaan, uiteindelijk niet lijkt te werken. Ze suggereert dat duidelijke regelgevende kaders gebruikers beter kunnen beschermen door hen op een veiligere manier met digitale activa te laten omgaan.

Tijdens de geanalyseerde periode was Oost-Azië goed voor 8,8% van de wereldwijde cryptobeweging.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!